Yok olan 10 muhteşem canlı
Yok olan 10 muhteşem canlı
Tyrannosaurus Rex (T-Rex) Jura Devrinin sonları (150 milyon yıl önce) ile geç kalkolitik dönem sonu (65 milyon yıl önce) arasında yaşayan Tyrannosaurus, dünya üzerindeki en büyük etçildi. Yaklaşık 7 metre boyunda ve 4-7 ton ağırlığındaki T-Rex, güçlü arka ayakları üzerinde yürüyor, dengesini büyük kuyruğu ile sağlıyordu. T-Rex, günümüzde en çok ilgi çeken dinozor türü olarak biliniyor. Dişileri erkeklerinden daha büyüktür ve bir ısırıştır ortalama 250 kg kemikli et yiyebiliyordu.
Kuagga: Yarı zebra, yarı at (1883'den beri) Güney Afrika Cape vilayetinde ve Orange Free eyaletinde bir zamanlar bolca bulunan kuagga, zebranın bir alt türüdür. Vücudunun sadece ön bölümünde bulunan parlak çizgiler sayesinde diğer zebralardan kolaylıkla ayırt edilebilir. İsmi zebra anlamına gelen Khoikhoi kelimesinin söylenişinden gelir.
Kuaggalar etleri ve kürkleri için soyları tükenene kadar avlanmıştır. Son vahşi kuagga muhtemelen 1970'lerin sonlarına doğru vurulmuş ve son koruma altındaki ise 13 Ağustos 1883 yılında Amsterdam’daki Artis Magistra hayvanat bahçesinde ölmüştür. Türlerinin sınıflandırılması konusundaki büyük kafa karışıklığı sebebiyle kuagga tamamen ayrı bir tür olduğu fark edilmeden önce yer yüzünden silinmiştir. Kuagga soyu tükendikten sonra DNA’sı üzerinde çalışılmış ilk canlıdır.
Thylacine: Tazmanya kaplanı yada canavarı (1936 yılından beri) Thylacine modern zamanların bilinen en büyük keseli etoburuydu. Avusturalya ve Yeni Gine’de yaşayan bu canlının soyunun 20. Yüzyılın başlarında tükenmeye başladığı düşünülmekte. Şeritli sırtı ile Tazmanya Kaplanı, Tazmanya Kurdu, Tazmanya Canavarı ve yerli dilde söylendiği üzere Tazzy olarak da bilinmekte. Birkaç akraba türünün fosilleri bulunmasına rağmen, Thylacinus familyasının soyu tükenen en son üyesiydi.