Kansere yakalanmayan gizemli hayvan türleri
Uzun ömürlü filler Filler insanlardan trilyonlarca daha fazla hücreye sahip ve daha uzun bir ömür yaşıyor. Fakat kansere yakalanma oranları insanlara oranla çok daha düşük. Bu örnek Richard Peto'dan ismini alan Peto'nun paradoksunun da açıkladığı gibi, kanser yaygınlığının vücut büyüklüğüyle bağlantılı olmadığını gözler önüne seriyor.
Yalnızca yüzde 5'i kanserden ölüyor Fil nüfusunun yalnızca yüzde beşi kanser nedeniyle yaşamını yitiriyor. Beş insandan birinin kanserden öldüğü düşünülünce bu oran son derece az.
Kanserle savaşan genleri var Geçtiğimiz ay, fil genomunun bol miktarda kanserle savaşan gen içerdiği saptandı. p53 isimli tümör bastırıcı gen birçok hayvanda bulunuyor. İnsanların genomunda sadece bir adet bulunurken, fillerde yirmi p53 saptandı. Chicago Üniversitesi'ndn Vincent Lynch bu genin iki görevini açıklıyor: Gen öncelikle hücrenin çoğalmasını engelleyerek kendini onarması için süre sağlıyor. Eğer hücrenin iyileşmesi imkansız ise, p53 hücreyi kendisini yok etmesi için zorluyor. Bu sürece apoptoz ismi veriliyor.
p53 proteinini koruyan ilaç Teorik olarak, kanser hastaları için fillerdeki süreci taklit edecek ilaçlar üretebileceğini ekliyor. Nutlin isimli bir ilaç şu anda test aşamasında. İlaç, p53 proteinini koruyup, işini devam ettirebilmesini sağlıyor.