Kahreden bu görüntü Türkiye'de çekildi! İlk bakışta anlayamayabilirsiniz ama...
Tunceli'de çekilen bu görüntülerde önce bir şey yokmuş gibi gözükse de kahreden bir ayrıntı var. Dikkatli bakın! Türkiye'nin doğal hayatı resmen biz insanların yüzünden plastikle besleniyor!
Tunceli'de Munzur Vadisi Milli Parkı’nda piknikçiler tarafından doğaya atılan çöp ve atık maddeler, çevre kirliliğinin yanı sıra, park içerisindeki yaban hayvanları için tehlike oluşturuyor. Bölgedeki yaban keçilerinin plastik poşetleri yediği anlar kameraya yansırken, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Yaban hayvanları, tuza olan ihtiyacından dolayı bunları çiğniyor ve yiyor, ister istemez vücuduna plastik giriyor. Yaban keçilerinin biyoloji ve fizyolojisini bozuyor. Bu çöpler keçilerin neslinin tükenmesine sebebiyet verecektir. Avcılık ne kadar bu canlılar için büyük bir tehditse doğaya atılan bu çöpler de o kadar büyük bir tehdittir” dedi.
Munzur Vadisi Milli Parkı, 42 bin hektarlık alanıyla vaşak, yaban keçisi, tilki, kurt, sansar, su samuru, porsuk, sincap, tavşan, yaban domuzu, ur kekliği, çengel boynuzlu dağ keçisi ve ayı gibi birçok canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken Milli Parkı görmeye gelenlerin bir kısmı doğal güzelliğin keyfini çıkarırken bir kısmı da piknik yaptıktan sonra çöplerini çevreye ve yol kenarlarına bırakıyor.
Atılan çöp ve atık maddeler, çevre kirliliğine yol açarken, parkta barınan hayvanlara da zarar veriyor. Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi (BERN) ile korunan ve Dünya Doğa Koruma Birliği'nce (IUCN) yayımlanan 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ndeki yaban keçileri, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için Milli Park sınırları içinde yer alan Tunceli-Ovacık kara yoluna kadar inerek kaya ve asfaltı yalarken, çevreye atılan çöp ve özellikle plastik atıkları da yiyor.
DHA'nın haberine göre, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, doğaya atılan plastik poşetlerin yaban hayvanlarının neslinin tükenmesine neden olacağını ifade ederek, şunları söyledi: