Uzmanlar uyardı: Gıda fiyatlarında 5 kat artışa neden olabilir
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, havadan karbondioksiti çıkarabilen teknolojilerin gelecekteki gıda fiyatları üzerinde büyük etkisi olabileceği iddia edildi.
KÜRESEL ISINMA EŞİĞİNİN 1,5 DERECENİN ALTINDA OLMASI HEDEFİ
2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması’nın ardından araştırmacılar, küresel ısınma eşiğini 1,5 derecenin altında tutmanın pratikte nasıl sağlanabileceği üzerine çalışmalar yapmaya başladı.
30 YILDA SIFIR EMİSYONA ULAŞILMASI GEREKİYOR
2018 yılında yapılan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) bu sorun ele alındı ve 1,5 derecelik sıcaklık artışının altında kalmak için dünyanın 2050'ye kadar net sıfır emisyona ulaşmasını gerektiğı ve aynı zamanda atmosferden büyük miktarlarda karbondioksin temizlenmesi ve depolanması gerektiği açıklandı.
"TARIM ARAZİLERİNİN YERİNİ ALABİLİR" ELEŞTİRİSİ
Bunun nasıl başarılacağına dair fikirlerden biri ise Karbon Yakalama ve Depolamalı Biyoenerji (BECCS). Bu kapsamda karbondioksiti emen ekinlerin yetiştirilmesi, ardından bitkilerde depolanan karbonun elektrik üretmek için yakılması haedefleniyor. Bu fikre karşı çıkanlar, BECCS’in uygulanması için küresel nüfusun arttığı bir dönemde tarım arazileri yerine büyük miktarda karbon arazisi konuşlandırılmasına ihtiyaç duyulacağını düşünüyor.
Büyük ilgi uyandıran diğer bir teknoloji ise İsviçre ve Kanada’da başarıyla uygulanan makinelerin doğrudan atmosferden karbondioksiti çektiği Doğrudan Hava Yakalama (DAC). Ancak, bu teknolojinin mahsul ve gıda fiyatlarını nasıl etkileyeceği konusunda bugüne kadar çok az araştırma yapıldı.