UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyordu! Korona o kenti vurdu
Koronavirüs salgını nedeniyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesini ziyaret eden turist sayısı 4 kat düştü.
Yaşantısı, şehir hayatı ve mimarisiyle Osmanlı'nın parmak izi olarak adlandırılan tarihi kent pandemi öncesi yılda yaklaşık 320 bin konaklamalı turist ağırlarken, bir milyondan fazla günü birlik ziyaretçi ağırlıyordu.
"Korumanın başkenti", "En iyi korunan 20 kent", "Açık hava müzesi" gibi unvanlarla anılan Safranbolu'da, 2019 yılında 318 bin konaklamalı turist yer alırken, bu sayı 2020 yılında 90 bine düştü.
Karabük Valisi Fuat Gürel, turizm toplantısında yaptığı konuşmada, korona virüs nedeniyle turizmde büyük düşüş yaşandığını söyledi.
Bugünlerin geçeceğini belirten Gürel, "Turizm anlamında bölgemizin ve ülkemizin en nadide yerlerinden biri olan Safranbolu’muz da geçmiş yıllara oranla 4 katı kadar bir kaybımız söz konusu. 2019 yılında 318 bin olan konaklama sayımız 90 binlere kadar düşmüş durumda. Safranbolu ülkemizin en önemli kültür turizmi noktalarından bir tanesi, 1994 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmesi ile birlikte mevcut durumu üzerine kat be kat değer katarak bütün dünyadan misafirleri çekmeye başlamış bir kültür noktası. Tabi bu hemen olan bir hadise değil, 1970’li yıllardan itibaren dönemin yöneticileri ve insanlarımızın katkıları ile günümüze, İnşallah bizlerinde çabalarıyla geleceğe taşınmış olacak" dedi.
Safranbolu bütüncül korunan bir şehir olduğunu vurgulayan Gürel, "Aynı zamanda yaşayan bir şehir ve İnşallah bu şekilde yaşamaya da devam edecektir. Ancak mevcut bu kültür altyapısı ile devam etmek bir müddet sonra insanları sıkabilir, bu manada geçmişten bu yana bu değerleri çeşitlendirmek adına birtakım projeler gerçekleştirilmiş. Geçmişteki yöneticilerimiz örneğin cam terası kazandırmışlar, yüzbinlerce insanın oraya ziyaret etmesi sağlanmış, mağara turizmi adına Bulak Mencilis Mağarası devreye sokulmuş. Bunun gibi bazı örnekler Safranbolu altyapısına katkıları olmuş. Gelen misafirlerin sadece Safranbolu tarihi çarşısını ziyaret etmelerini değil, Safranbolu’nun diğer güzelliklerini yaşamalarına da imkan vermiş. Geçen sene sadece 400 bin insanın sadece cam terasa çıktığını biliyoruz" diye konuştu.
Doğa turizmi revaçta
Karabük'ün, Safranbolu ile birlikte Batı Karadeniz Bölgesi'nde var olan doğa turizminin de en üst seviyede olduğu noktalardan bir tanesi olduğunu aktaran Gürel, şunları kaydetti: