Tutankhamun'un gizemli mezar odası
Tutankhamun'un gizemli mezar odası
Nefertiti'nin gizemi, ünlü firavun Tutankhamun'un mezarını araştıran arkeologların peşini bırakmıyor. National Geographic bu gizemin peşine düştü.
Mısır’daki Krallar Vadisi’nde ve civarında bir yüzyıldır yapılan kazı çalışmalarında 64 mezar ve bunlara bağlı odalar ortaya çıkarıldı. Kral Tutankhamun’un, KV62 olarak bilinen hazinelerle dolu gömütü açık farkla bunların en ünlüsü. Ancak antik Mısır’ın 18. ve 19. hanedanlarından başka kraliyet mezarları ve mumyaları da gün ışığına çıkarıldı.Mısırlı araştırmacılar, 2007’den bu yana 16 kraliyet mumyası üzerinde genetik testler yaptı. Bu fotoğraflarda görülenler Tutankhamun’un en yakın ve en sevgili akrabaları: Büyük anne-babası, anne-babası, karısı, mezarında bulunan ve büyük olasılıkla kızları olan mumyalanmış iki fetüs.
Ancak bu dönemden henüz bulunamamış bir başka efsanevi kraliyet mumyası var ki, ne zaman bu kraliyet mezarlığında yeni bir keşif yapılsa adı gündeme geliyor: Güzel Kraliçe Nefertiti.Tutankhamun’un babası Akhenaten’in esas karısıydı. Tutankhamun’un annesi ise adını bilmediğimiz başka bir kadındı. Yani Nefertiti, Tutankhamun’un üvey annesiydi.Tutankhamun’un aile bağları, o dönem kraliyet ailesi arasında yaygın olan ensest geleneği nedeniyle daha da karmaşık bir hal alıyor. Tutankhamun, Nefertiti ile Akhenaten’in kızları olan, yani yarı kardeşi Ankhesenamun ile evlenmişti. Yani Tutankhamun'un üvey annesi Nefertiti aynı zamanda ünlü firavunun kayınvalidesiydi.
Tutankhamun Antik Mısır’ın en ünlü firavunu, kardeşler arası birleşmeden dünyaya gelmişti. Akraba evliliği, çarpık ayak özrüyle doğmasına yol açmış ve olasılıkla aynı babadan kardeşi de olan karısıyla bir çocuk yapmasını engellemiş olabilir.