Taneyle satılıyor: Türkiye'nin her yerinden sipariş yağıyor
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetiştirilen, "Kazankaya" ve "Adilcevaz13" isimleriyle tescilli cevizler, iri taneleri, farklı tat ve aromalarıyla dikkat çekiyor.
Bin tane (bin işi) olarak satışa sunulan ceviz, ilçenin önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Geleneksel yöntemlerle toplanan cevizler, hasat döneminin ardından kabuklarından ayrıştırılarak kurumaya bırakılıyor.
Yağ oranı, tadı, aromasının yanı sıra ince kabuğu ve iri taneleriyle diğer türlerden ayrılan Adilcevaz cevizi, tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından yurt içine ve dışına gönderiliyor.
'EKONOMİYE 150 MİLYON TL KATKISI OLDU'
Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, Anadolu coğrafyasının ceviz yetiştiriciliğinin anavatanı olduğunu söyledi. Bitlis'in ceviz üretiminde önemli bir merkez olduğunu ancak Adilcevaz'ın cevizle özdeşleştiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Bitlis'te 45 bin dekarda kapama ceviz bahçeleri oluşturduk. Meyve veren ağaç sayımız 500 bin civarında. Bu yıl Bitlis'te yaklaşık 5 bin ton ceviz üretimimiz oldu. Bitlis'e gayrisafi hasıla anlamında yaklaşık 150 milyon lira katkı sağladı.