Sri Lanka sahilleri plastik parçacıklarıyla kaplandı
Bir konteyner gemisinde çıkan yangın sonrası Sri Lanka'nın sahilleri plastik bir kar örtüsüyle kaplandı. Zehirli olduğu belirtilen bu parçacıkların ülkenin kıyılarındaki kara ve deniz canlılarını tehdit ettiği bildirildi.
YANGIN 13 GÜNDE SÖNDÜRÜLDÜ
Sri Lanka'nın plajları, Güney Asya ülkesi kıyılarına vuran enkaz ve plastik topak dalgalarının ardından plastik bir "kar" tabakasıyla kaplandı. Potansiyel olarak zehirli enkaz, 18 Mayıs'ta Sri Lanka açıklarında alevler içinde kalan MV X-Press Pearl konteyner gemisinde çıkan büyük bir yangının ardından meydana geldi. Yangın Sri Lanka donanması ve itfaiye ekibinin çabalarıyla 13 günde söndürüldü.
Bununla birlikte, Singapur bandıralı kargo gemisinde bulunan 25 mürettebat güvenli bir şekilde tahliye edildi, ancak deniz felaketi sona ermedi. Yerel yönetim şimdi yangından çıkan enkazla ve batı kıyı şeridini kaplayan “plastik reçine pelet kirliliği” adı verilen milyonlarca küçük plastik topakla uğraşmak zorunda.
GEMİ 78 TON PLASTİK PELET TAŞIYORDU
Çevre haberleri yapan Mongabay'a göre, küçük granüller muhtemelen X-Press Pearl'ün taşıdığı 78 ton plastik peletten geldi. Sri Lanka Deniz Çevresi Koruma Kurumu Başkanı Darshani Lahandapura, Mongabay'a yaptığı açıklamada, "Konteynerlerden çıkan 25 kilogramlık torbaların bir kısmı denize düştü ve boncuklar şimdi Sri Lanka'nın güney kıyılarına kadar uzanan plajları bir örtü halinde kapladı” dedi.
ABD’li Washington Post gazetesi isw plastik tabakayı "çevresel bir felaket" olarak nitelendiren Sri Lankalı deniz biyoloğu Asha de Vos ile konuştu. De Vos, granüllerin bölgedeki vahşi yaşam ve ekosistemler için geniş kapsamlı sonuçları olabileceğini, çünkü akıntıların peletleri ve döküntüleri daha da uzağa süpürebileceğini söyledi.