Soma duruşması öncesi gerginlik
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili görülen dava öncesinde şehit aileleri ile polis arasında arbede yaşandı.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin şehit olmasıyla ilgili görülen dava öncesinde şehit aileleri ile polis arasında arbede yaşandı.Akhisar’da görülmeye başlanan dava öncesi mahkemenin şehit ailelerinin yakınlarından yalnız bir kişiyi duruşma salonuna alma kararına tepki gösteren aileler, bir müddet polisle tartıştı. Tartışmaya baro avukatları müdahale ederek, ailelerin içeri alınmasını istedi. Bir avukat, emniyet amiriyle ailelerin alınması için baskı yaptı. Ardından bir grup madenci yakını üzerleri aranmadan barikatı aşarak içeri girdi.
Madencilerin yakınları, üzerlerinin aranmasına da tepki gösterdi. Polis, ailelerin tepkisine ‘Biz sizi korumak için buradayız’ diye yanıt verdi. Aileler ise "Siz, kimi kimden koruyorsunuz, bizim ciğerimiz yanıyor. Benim oğlumun kapısını kapattılar, yaktılar” diye karşılık verdi.
POLİS ETTEN DUVAR ÖRDÜDuruşma öncesi polis, salonun çevresinde çok sıkı önlem alırken adeta etten duvar ördü. Ayrıca bölge bariyerlerle kapatıldı. Duruşmanın yapılacağı kültür merkezine listedeki isimler dışında kimse alınmadı. 301 madenci de, eşlerinin üzerlerine giydikleri tişörtlerdeki resimleriyle duruşma salonunda yer aldı. Bu arada CHP milletvekilleri ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da duruşmayı izledi.Soma’da geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faicasında yaşamlarını yitiren 301 işçinin ölümünde kusurları bulunduğu için haklarıda ava açılan 8’i tutuklu 45 sanık için ilk duruşma Manisa’nın Akhisar ilçesinde duruşma salonu olarak düzenlenen kültür merkezinde başladı. Sanıklardan tutuklu bulunan 8’i için, ’Olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20-25 yıl, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2-15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25’inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması istendi.
Duruşma başlamadan önce günlerdir hazırlık yapan polis, duruşmanın yapılacağı kültür merkezinin çevresini bariyerlerle kapattı. Ayrıca ilçeye takviye getirilen polislerle de adeta etten duvar ördü.Birleşik Haziran Hareketi Derneği ile Manisa Sosyal Hakları Derneği öncülünde yaklaşık 600 kişilik bir grup, sabah erken saatlerinde yürüyüş düzenledi. İstasyon Mevkii’nde bir araya gelen grup, ’Soma Katliamını unutmadık. Hukuk biterse Haziran başlar’, ’Kaza değil katliam işçi cinayetlerine hayır’ ve ’Davamızın takipçisi katliamının hesabını soracağız’ pankartları taşıdı. ’Direne Direne kazanacağız’ ve ’AK Parti’den hesabı emekçiler soracak’ sloganları eşliğinde davanın görüleceği salonun önündeki polis noktasına kadar yürüdü.