Sibirya'da artan sıcaklıklar sonrası korkutan tespit
Sibirya'da kaydedilen yüksek sıcaklıkların donmuş topraktan metan gazı salınımına neden olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, metan gazının ''metan bombası'' etkisi göstermeyeceğini ancak önlem alınmazsa durumun daha da kötüye gideceğini belirtti.
Uluslararası bir araştırma grubu tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, 2020 yılında Sibirya’da meydana gelen yüksek sıcak hava dalgasının, donmuş toprak adı verilen permafrosttan metan emisyonlarına yol açtığı açıklandı.
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, 2020 yılında dünyanın en sıcak hava dalgasının vurduğu kuzey Sibirya'daki Taymyr Yarımadası ve çevresini incelemek için uydu verileri kullanıldı.
SICAKLIKLAR NORMALİN 6 DERECE ÜSTÜNE ÇIKTI
İncelenen verilerde, Sibirya’da 2020 yılında tespit edilen normalin 6 santigrat derece üzerine çıkan sıcak hava dalgasının sonrasında, büyük hidrokarbon rezervuarları olarak bilinen kaya oluşumlarından sızan fosil metan gazının tespit edildiği bildirildi.
METAN BOMBASI RİSKİ DÜŞÜK ANCAK DİKKAT EDİLMELİ
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarının çoğu, afet niteliğinde küresel ısınmaya neden olan büyük hacimlerde metan gazının hızlı bir şekilde patlaması olarak adlandırılan “metan bombası” riskinin halihazırda düşük olduğunu aktarırken, dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.