SGK'nın ödediği ikinci maaşta bilinmeyen ayrıntı! Emekliler de çalışanlar da alabilir!
Sigortalı olarak çalışanlar ile emeklilerin ölümü halinde, geride kalan yakınlarına çalışıyor ya da emekli olasalar da maaş bağlanarak SGK'dan çift maaş alması mümkün.
Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanıyor. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli bir süre prim ödemiş olması gerekiyor. Ölen eşten dolayı maaş alan dul eş yeniden evleninceye kadar aylık almaya devam ediyor. Ancak bir eş iki eşinden birden ölüm aylığı alamıyor. Milliyet'ten Cem Kılıç köşe yazısında ölüm aylığı ile ilgili detayları yazdı.
Sigortalı bir kişinin vefatı halinde geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilmesi için en temel şart prim ödeme süresidir. Buna göre vefat eden kişi adına ölüm tarihi itibarıyla en az 5 yıl prim ödenmiş ise geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. 5 yıldan az primi olan kişinin vefatı halinde ise geride kalanlara aylık bağlanmaz.
Diğer yandan vefat eden kişi 4/a’lı yani eski adıyla SSK’lı ise, bu durumda borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması halinde de geride kalanlara ölüm aylığı bağlanabilir.
Ölüm aylığı geride kalan eş, çocuk, anne – babaya bağlanabilir. Ancak bu kişilerin bazı şartları taşıması gerekir. Vefat eden kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışması veya kendi sigortalılığı nedeniyle aylık veya gelir alıyor olması bu durumu değiştirmez. Dolayısıyla vefat eden kişinin eşi çalışsa da, emekli olsa da ölüm aylığı alabilir.