Sanat tarihinin en iyi 10 kar tasviri
Sanat tarihinin en iyi 10 kar tasviri
Kış çoktan geldi. Anadolu’nun pek çok yeri karbeyaza büründü bile. İstanbul’a da yılın ilk karı düştü düşecek. Karı sanatla karşılayalım dedik, BBC’den Aindrea Emelife’ın sanat tarihinin 500 yılından seçtiği 10 güzel yapıtı sayfalarımıza taşıdık.
1- KARDA AVCILAR, Pieter Bruegel Kışı ve karı tasvir etme işinde belli başlı zorluklar var: Doku, derinliği hissettirmek ve resme bakanları üşütecek bir soğukluk hissi yaratmak... Bu muhteşem Rönesans eseri ise bir tür huzursuzluk veriyor. Mesela bir kardanadam ya da kartopu göremiyoruz. Mevsimlik işçiler, avdan dönenler, sokağı süpürenler, kayak yapanlar var. Sizde de kış mevsiminin getirecekleriyle ilgili bir stres yaratmıyor mu? Ayak izlerini bırakarak yorgun argın yürüyen adama bakın... Sanat tarihinin en bilinen kar resminde bir tür melankoli saklı. Kar sahnelerinin kralı, Flaman ressam Pieter Brueghel bu resmi Antwerpli bir tacirin siparişi üzerine yapmıştı. Gördüğünüz, altı serilik bir resmin sadece bir parçası.
2- KARDAN SONRA SABAH, Hokusay 'Mevsimlerle değişen doğa' konusunda eser vermek, Japon sanat geleneğinin bir parçası. Hokusai'nin kar manzarası da bunun en önemli kanıtlarından biri... Japon ressam, Budist inançlarının gösterdiği yolda, çalışmalarında genelde doğayı vurgular. İmajlar, değişimin kaçınılmaz olduğunu, ancak doğanın değişiminden zevk alınabileceğinin altını çizer. Kır evinin üzerine yağan karın, çatıyı battaniye gibi kapladığını görüyoruz. Masum bir resim değil mi? Hayır; aslında cinselliğe selam gönderen bir yanı da var... 1603-1868 yılları arasında, yani Hokisai'nin çalıştığı dönemde, kır evleri sık sık çiftlerin 'özel hayatlarını yaşamak için' inzivaya çekildikleri veya erkeklerin geyşalarıyla kalmaya gittikleri bir yer olarak bilinirdi.
3- PETIT-MONTOUGE'DA KAR ETKİSİ, Édouard Manet Şehre kar yağdığında manzara kusursuz olmaz. Etraf darmadumandır ve bıraktığı 'beyazlık' da pek kalıcı değildir. Fransız ressam Édouard Manet şehre yağan karı, gerçekçi bir şekilde tuvale yansıtıyor. Geniş beyaz uçların ve koyu kahve çapraz çizgilerin arasında, Paris'in Petit-Montrouge mahallesini zar zor ayırt görebiliyoruz. Kirli kar ve kasvetli bej rengi gökyüzü, mahalleyi gölgede bırakıyor. Bina, kahverenginin büyük genişliğinde zar zor görünüyor.Manet, tatsız olan bir şeyi asla güzelleştirmeye çalışmazdı. Bu resim de karın çağrıştırdığı duruluk ve sakinlik hissinden ziyade; ölçüsüz soğuğun ve karın problematik yanına odaklanıyor.1870-1871 arasında Manet, Fransız-Prusya savaşında orduda görev almıştı. Kötü hisler, akşam karanlığı ve çamurlu erimiş kar, Manet'e savaşı olduğundan daha korkunç göstermiştir belki... Ama gerçekte hava durumu hayatın şahane bir dengeleyicisi...