Risk haritasındaki mavi bölgelerin başarı sırrı ne?
Yeni normalleşme sürecine göre iller risk değerlendirme kriterlerine göre mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renklere ayrıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı risk haritasına göre Uşak, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki illerin düşük riskli olması dikkat çekti. Prof Dr. Vefik Arıca, mavi bölgelerin başarısının sırrını açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, renklere ayrılan risk haritası yayınlayarak, "İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. Buna göre normalleşme adımları uygulanacaktır. Tedbirli ve kademeli normalleşeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşmenin kademeli olarak başlatılacağını ve risk haritasında yer alan 4 kategoriye göre olacağını duyurmuştu. Peki mavi renkli olan illerin başarısı ne? Renkler hangi kriterlere göre belirleniyor? Prof. Dr. Vefik Arıca, mavi bölgelerin rehavete kapılmaması gerektiğini belirterek Sabah'tan Seda Okkıran'a önemli açıklamalarda bulundu.
MAVİ RENKLİ BÖLGELER NASIL BAŞARDI?
Haritaya bakıldığı zaman mavi olan bölgeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini ve nazar boncuğu niteliğinde Uşak'ı kapsamakta. Bu bölgelerin başarısının 4 nedeni var;
- Doğu ve Güneydoğu'da Kasım ve Aralık 2020 yılında zaten bir bedel ödedi. Belli bir yoğunluğa ve doygunluğa geldikten sonra eğri aşağı doğru kırılmaya başladı.