Reşat Altın'a tepki var: ''Cumhuriyet Altını'na alternatif olarak basıldı''
104 yıl sonra Reşat Altını yeniden basıldı. Darphane ve Damga Matbaası, Osmanlı’dan kalma Reşat Altını basarak piyasaya sürdü.
Reşat altının 104 yıl sonra yeniden basılmasına ilişkin Darphane'nin Beşiktaş'taki genel müdürlük binasında düzenlenen toplantıda konuşan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, Darphane'nin 1467'de İstanbul'un fethinden sonra hızla genişleyen imparatorluğun para ihtiyacını karşılamak amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunu, 555 yıllık kadim bir devlet kurumu olduğunu söyledi.
Şahin, Reşat altının 1909-1918 yıllarında Osmanlı Devleti'nin padişahlık makamında bulunan Sultan Reşad'ın tahta çıkışı anısına Darphane tarafından 5 farklı gramaj değerine sahip olarak basıldığını anlattı.
Şahin, vatandaşlar tarafından yoğun rağbet görmesi nedeniyle sarrafiye piyasasında da yüksek ilgi duyulan Reşat altınların tekrar basılması yönünden gelen talepler doğrultusunda üretim sürecinin başladığını bildirdi.
Ancak bu adım dikkat çeken eleştirileri de beraberinde getirdi. Osmanlı Altını girişimin Atatürk portreli Cumhuriyet Altınlarının piyasadaki hakimiyetini kırmak olduğu iddiası gündem oldu.