Pfizer/BioNTech aşısını taşıyacak olan uçak devasa bir buzdolabına dönüştü
İtalyan bir hava taşıtı üreticisi koronavirüs aşılarındaki gecikmeyi önlemek için yolcu uçağını devasa bir buzdolabına dönüştürdü.
20'Yİ AŞKIN ÜLKE TARAFINDAN KULLANILIYOR
Türk profesör Uğur Şahin’in kurucusu olduğu Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen corona virüs aşısı ABD, Kanada, İsrail, Almanya, İngiltere’nin de dahil olduğu 20’yi aşkın ülkede kullanılıyor. Ancak yüzde 95 etkili olan mRNA aşısının eksi 70 derecede taşınması, dağıtımının gecikmesine neden oluyor. Ek olarak, birçok ülkenin ücra bölgelerinde, ticari veya kargo uçaklarının güvenli bir şekilde inemeyeceği, topraktan yapılmış pistlere sahip küçük havaalanları bulunuyor.
Ancak İtalyan hava taşıtı üreticisi Tecnam, derin dondurucu üreticisi DESMON ile birlikte çalışarak, Pfizer/BioNTech aşılarının güvenli ve hızlı bir şekilde taşıyabilecek bir uçak tasarladı.
TEK SEFERDE 115 BİN DOZ AŞI TAŞIYOR
P2012 TravelCare adı verilen uçakta, yolcu koltukları kaldırıldı ve yerine -86 santigrat dereceye kadar soğutma yapabilen devasa bir buzdolabı yerleştirildi. Tek seferde 115 bin doz aşı kapasitesine sahip uçağın sistem kapandığında aşıları 12 saate kadar bu sıcaklıkta koruduğu belirtildi.
MALİYET 100 LİRADAN 37 KURUŞA DÜŞÜYOR
Tecnam, ayrıca aşı dozlarının hava yoluyla taşınmasının dağıtım süresini kısaltmasının yanı sıra, maliyetleri de düşürdüğünü açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, aşıların soğutucu nakliye kamyonlarında taşınmasının maliyetinin doz başına 13,50 dolara (yaklaşık 100 Türk lirası) kadar çıktığı, ancak, uçakla taşımanın doz başına maliyetinin sadece 0,005 dolar yaklaşık (0,037 Türk lirası) olduğu ifade edildi.