Ortadoğu'nun dev projesinde 5 bin Türk çalışacak
Ortadoğu'da son dönemlerin en önde gelen projelerinden biri olan Limak İnşaat’ın yaptığı Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminal inşaatında Türk çalışan sayısı gelecek yıl rekor düzeyde artarak 5 bine çıkacak.
Şu an projede 2 bin 350 Türk çalışırken Limak İnşaat, dev projeyi 2021 yılında teslim edecek. Limak yetkilileri projenin diğer Türk firmalarına da kapı açacağını söylediler.
Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminalinin yapımıyla ilgili düzenlenen 4,5 milyar dolarlık ihaleyi 2016 yılında Limak İnşaat kazanmıştı. Türk müteahhitlerin yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıdığı belirtilen Limak İnşaat’ın yaptığı Kuveyt Uluslararası Havalimanı yeni terminalinin yaklaşık yüzde 35'i tamamlandı. 750 bin metrekarelik alana sahip yeni terminalin faaliyete geçmesinden sonra havalimanının kapasitesi yılda 25 milyon yolcuya ulaşması planlanıyor. Limak İnşaat, projeyi devretmesinin ardından iki yıl süreyle bakım ve onarım hizmeti de verecek.Terminal inşaatının tamamlanmasının ardından operasyona geçiş süreci de yürütülecek. Limak projeyi 2021 yılında teslim edecek.
Kuveyt sembolü olacak terminal projesine büyük önem veriyor
Yeni terminal binası, yolcu terminalleri arasında dünyanın ilk Leed Gold binası da olacak.Kuveyt'in sembol yapısı olacak yeni terminal binası ile ilgili gelişmeler de ülkede yakından takip ediliyor. Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in de, geçtiğimiz günlerde proje ile ilgili Kuveyt gazetelerine verdiği röportaj geniş yer bulurken, terminal yapımında görev alan Türk yetkililer, Demirören Haber Ajansı’na(DHA) projeyle ilgili Kuveyt’te bilgiler verdi.
“Bu proje diğer Türk firmalarının önünü de açacak”
Çok önemli bir projeye imza atmanın gururunu yaşadıklarını ve projenin diğer Türk firmalarının da önünü açacağını dile getiren Limak İnşaat Kuveyt Ülke Direktörü Kayıhan Bağdatlı, "Bizim başırılı olmamız birçok Türk firmasının da önünü açacak. Kuveyt’te entegre sanayi tesisleri içinde en büyüğünü biz burada kurduk. Şu an projede gerçekleşme oranı yüzde 35'lere geldi. Ağır beton işlerini de geride bıraktık. Betonun yüzde 73'ünü döktük. Terminal 25 milyon kapasitesi olacak. Bu proje Türk müteahhitlerin yurt dışında tek pakette kazandığı en büyük ihale olma özelliğini taşıyor. Kuveyt'te entegre tesislerinin en büyüğünü biz bu projeyi yapmak için burada kurduk. Bu proje diğer Türk firmalarına da kapı açacak. Çok zor bir projeyi gerçekleştiriyoruz. İçeride geçici olarak bir sefere mahsus kullandığımız geçici çelik miktarı da 90-100 bin tonlara geldik. 10 tane Eyfel Kulesi kadar çeliği kullanıp hurdaya vereceğiz. Türkiye’ye katma değeri bu projenin mal alışverişi, işçilerin maaşı da dahil her yıl yaklaşık 400 milyon dolar.” dedi.