Haber3 SON DAKİKA EN ÇOK OKUNANLAR MANŞETLER FOTO GALERİ VİDEO İstanbul  24 °
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
Euro 47,75
BIST 10.950
Altın 4.401
Dolar 40,77
Euro 47,75
BIST 10.950
Yaşam Haber Spor Magazin Otomobil Teknoloji Kadın Sağlık Hayvanlar Alemi
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeriler
  3. Haber
  4. Öldüren sıcakların nedeni belli oldu

Öldüren sıcakların nedeni belli oldu

Pakistan ve Hindistan'da onlarca kişinin ölümüne neden olan sıcak hava dalgasının küresel ısınmadan kaynakladığı açıklandı. Araştırmacılar, 19. yüzyıldan bu yana böyle bir olayın yaşanma olasılığının en az 30 kat arttığı konusunda uyardı.

24 Mayıs 2022  Saat: 13:03 Güncelleme: 24 Mayıs 2022 13:03
Öldüren sıcakların nedeni belli oldu - Resim: 1

EN AZ 90 KİŞİ ÖLDÜ


Son haftalarda Kuzeybatı Hindistan ve Güneydoğu Pakistan'da günlerce 40 derecenin üzerine çıkan amansız sıcaklıklar en az 90 kişiyi öldürdü. Himalayalar'daki buzul erimeleri su baskınlarına ve elektrik kesintilerine neden oldu. Yaşanan olaylar, aynı zamanda Hindistan’da küresel gıda krizini körükleyebilecek bir şekilde buğday mahsulünü azalttı. 

Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere alt kıtanın pek çok yerinde hava sıcaklıkları tehlikeli derecede yüksek seviyelerde seyrediyor.​​​​​​​Hindistan'ın başkenti Delhi'de 28 Nisan'da hava sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkmıştı. Ülkenin doğusundaki Odisha eyaletinde okullar bir haftalığına kapatılırken, ülkede pek çok bölgede sıcaklık 45 dereceyi geçmişti.

1 / 10
Öldüren sıcakların nedeni belli oldu - Resim: 2

Yeni çalışma, bunun gibi bir ısı dalgasının herhangi bir yılda meydana gelme şansının yaklaşık yüzde 1 olduğunu buldu. Küresel ısınma başlamadan önce ise bu ihtimalin en az 3 binde 1 olduğu belirtildi. Bilim insanları, küresel ısınmanın Sanayi Devrimi öncesine göre 2 dereceye ulaşması durumunda, olasılığın 5'te 1'e kadar artacağını söyledi. Dünya, 19. yüzyılın sonlarından bu yana zaten yaklaşık 1,1 santigrat derece ısındı.

2 / 10
Öldüren sıcakların nedeni belli oldu - Resim: 3

ÖLÜMCÜL HAVA DALGASI ERKEN BAŞLADI

Diğer taraftan, Güney Asya yılın bu zamanında ısınmaya yabancı değil, ancak söz konusu ölümcül hava dalgası erken başladı. 

3 / 10
Öldüren sıcakların nedeni belli oldu - Resim: 4

İngiltere’deki Imperial College London'da iklim bilimcisi olan Friederike Otto, “Küresel ısınma, ısı dalgaları  söz konusu olduğunda gerçek bir oyun değiştiricidir” dedi. 

4 / 10
Yükleniyor...
Haber3
Gizlilik İlkeleri Künye İçerik Kaldırma Talebi Reklam İletişim İnsan Kaynakları

Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.

Yazılım & Tasarım:
Bilgin Pro
Haber3
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Manşetler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • Yazarlar
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Memur
  • Çalışma Hayatı
  • Otomobil / Motosiklet
  • Magazin
  • Spor
  • Dünya
  • Medya
  • Kadın
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Sitene Ekle
  • Hava Durumu
  • İçerik Kaldırma Talebi
  • RSS
© 2025 Haber3.com Tüm hakları saklıdır. İçeriklerin izinsiz kopyalanması yasaktır.