Manavgat'ta yangın sonrası dikkat çeken görüntüler
Antalya Manavgat'ta çıkan yangın binlerce hektar ormanı ve yerleşim yerlerini küle çevirirken, 15 gündür bölgede bulunan bilim insanlarını etkileyen bir olay meydana geldi.
Biyologlar, yanmış bölgelerde karıncaların tekrar yuva yaptığını, kermes meşesi ve tespih türü çalıların yeşerdiğini, yangından en çok zarar gören kızılçam ağaçlarının ise tohumlarını yeniden toprağa saçtığını gözlemledi. Uzmanlar, 15 günde doğadaki yeşermeye şahit olmaktan etkilendiklerini belirterek, yanan bölgelerde önümüzdeki yıl yağmur sezonundan sonra birçok tohumum filizlenmeye başlayacağını dile getirdi.
YÜZBİNLERCE HEKTAR ALAN YANMIŞTI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan ve Akdeniz'in birçok şehrine yayılan orman yangınları sonucu yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü, binlerce hayvan ise telef oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirilen orman yangınları 12 Ağustos'a kadar devam etti.
UMUTLARIMIZ YENİDEN YEŞERDİ
Marmaris'in Bayırköy mahallesi de yangından en çok zarar gören bölgelerin başında gelirken, bölgeden gelen haberler ise umutları yeşertti. Yangından sonra, karıncaların yeniden yuva yaptığı ve çalıların tekrar filizlendiği görüldü.
BİYOLOGLAR 15 GÜNDÜR BÖLGEDE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yangından zarar gören bölgelerde, "Ekolojik Kurtarma Çalışması" başlatıldı. Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan liderliğinde aralarında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Latif Kurt, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Çağatay Tavşanoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişilik bilim heyeti 15 gündür bölgede incelemelerde bulunuyor.