''Kurtulduk'' diyoruz ama... Müsilaj ile ilgili yeni uyarı geldi
Bilim insanları, Marmara Denizi'nde yeni tespit edilen müsilaj türlerinin 'sonradan taşınan ve koloniyal' özellikleri nedeniyle çevre felaketlerine yol açabileceği uyarısında bulundu: Eğer gerekli tedbir alınmazsa devasa, boyumuzu aşan köpüklenme olaylarına sebep olur.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Sevim Polat, ortama sonradan gemi balast sularıyla taşınması muhtemel olan phaeocystis pouchetii türünün çevre felaketlerine neden olabileceğini belirterek "Bu türün daha çok kolonyal formları aşırı artış gösteriyor ve köpüklenme benzeri görünüm ve risk ortaya çıkıyor" dedi.
Milliyet'in haberine göre, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Neslihan Özdelice ise müsilajın 'phaeocystis' türünün hızlı koloni oluşturduğunu dile getirerek "Eğer gerekli tedbir alınmazsa devasa, boyumuzu aşan köpüklenme olaylarına sebep olur" diye konuştu.
TBMM İklim Komisyonu’nda sunum yapan Prof. Dr. Polat, Marmara'daki müsilaj olayında farklı diatom ve dinoflagellat türlerinin arttığını dile getirirken, kayıt altına alınan yeni türlerin bölgede görüldüğünü kaydetti.
Polat, şunları söyledi:
"Son görülen müsilaj olayında dikkat çekici olan Marmara Denizi için yeni kayıt olan türlerin ortamda görülmesi.