Kurbanlık eti pişirirken de saklarken de aman dikkat!
Uzman isim Prof. Dr. Murat Sarıkaya kurban bayramı süresince hem genel beslenme hem de kırmızı et tüketimi ile ilgili kritik uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Yaz mevsimine denk gelen bayramda kurban etinin pişirilip saklanmasından tüketimine kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Bahçelievler Medipol Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, kurban bayramında sağlıklı ve lezzetli et tüketimi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Kronik hastalığı bulunan ve yüksek risk grubundaki kişileri et tüketimi konusunda dikkatli olmaları konusunda uyaran Prof. Dr. Murat Sarıkaya; “Aşırı miktarda et tüketmek kalp damar hastalığı, inme, diyabet ve karaciğer yağlanması riskini artırır. Ayrıca kolorektal kanser riskini de artırmaktadır. Bu faktörler göz önüne alındığında insanların doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı etleri daha az yemesi gerektiği anlaşılmaktadır. Günlük ortalama 70 gramdan fazla kırmızı et tüketilmemesi önerilmektedir.” dedi.
Dengesiz kırmızı et tüketiminin sindirim güçlüğü, mide ağrısı, mide krampları, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Sarıkaya, aç halde sindirimi zor olan et tüketiminin midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açtığı için öğünlerde aşırı et tüketmemeye gayret edilmesi gerektiğine değindi.
Etin Saklanması Çok Önemli
Etin saklama koşullarının da tüketimi kadar önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Murat Sarıkaya, kesilen kurban etlerinin geniş kaplarda serin bir ortamda soğuması gerektiğini belirtti.