Koronavirüste hamile ölümlerinin sırrı çözüldü
Harvard Üniversitesi ve Massachusets General Hospital tarafından yapılan araştırmaya göre, doğmamış bebeğin cinsiyeti hamile annelerin Covid-19'a karşı bağışıklık tepkisini önemli ölçüde etkiliyor. Erkek bebeklerin, kız bebeklere göre daha az antikor ürettiği ve sitokin fırtınasına neden olan proteinlerde artış sağladığı belirtildi.
Science Translational Medicine adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, hamile kadınlar, doğmamış çocuklarının cinsiyetine bağlı olarak Covid-19’a farklı tepkiler veriyor.
Çalışmada, erkek plasentaların, anne Covid-19’a yakalandıktan sonra dişi plasentalardan daha fazla proinflamatuar gen ve protein ürettiği görüldü. Bu gen ve protinler, Covid-19 ölümlerinin başlıca nedeni olan sitokin fırtınası yaşanma olasılığını artıyor.
"FETÜSÜN ANNEYİ NASIL ETKİLEDĞİNİ DAHA ÖNCE BİLMİYORDUK"
Yale Üniversitesi'nde çalışmaya dahil olmayan bir virolog ve immünolog olan Akiko Iwasaki, “Çalışmanın bulguları, bebeğin cinsiyetinin annenin viral bir enfeksiyona nasıl tepki vereceğini belirleyebileceği anlamına geliyor. Anne enfeksiyonunun fetüsü önemli ölçüde etkileyebileceğini biliyorduk, ancak fetüsün anneyi nasıl etkilediğini bilmiyorduk. Bu heyecan verici bir durum, çünkü düşünmeye alıştığımız şeylere fazladan bir katman ekliyor” dedi.
"DAHA ÖNCE ERKEKLERİN CORONA VİRÜSTEN ÖLME OLASILIĞININ DAHA FAZLA OLDUĞU BULUNMUŞTU"
Bununla birlikte, Covid-19 pandemisinin ilk günlerinden bu yana araştırmacılar, erkek ve kadınların bağışıklık sistemlerinin corona virüse nasıl tepki verdiği konusunda önemli farklılıklar buldu. Erkeklerin corona virüse yakalanma ve ölme olasılığının daha fazla olduğu görüldü.
Bilim insanları, erkeklerin kadınlardan daha yavaş bir bağışıklık tepkisi oluşturma eğiliminde olduğunu, ancak aynı zamanda daha fazla proinflamatuar molekül üretitiğini söyledi. Bu durum ise onları sitokin fırtınaları gibi ölümcül komplikasyonlara karşı daha duyarlı hale getiriyor.
Ancak hamilelik ve COVID-19'un birbirini nasıl etkilediği hakkında çok az şey biliniyor.