Koronavirüs kadar ölümcül! DSÖ uyardı: Milyonlarca insanın hayatı tehlikede
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son 15 yılda atmosferde azot ve metan gazlarının belirgin bir şekilde arttığını belirterek, hava kirliliğinin korkunç boyutlara ulaştığını bildirdi. Her yıl 7 milyon insanın hava kirliliğine bağlı hastalıklardan öldüğünü duyuran DSÖ, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde milyonlarca kişinin risk altında olduğunu kaydetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kalitesi standartları ve kriterlerini içeren “Yeni Küresel Hava Kalitesi Kılavuzları”nı (AQG) açıkladı.
ÖLÜMLERİN YAKLAŞIK YÜZDE 80'İ ÖNLENEBİLİR
DSÖ, 15 yılın ardından güncellediği hava kirliliği kılavuzlarında önerilen standartlar yakalandığı ve kriterlere uyulduğu takdirde her yıl küresel olarak milyonlarca ölümün ve PM 2.5 olarak bilinen ince partiküllerle bağlantılı ölümlerin yaklaşık yüzde 80'inin önlenebileceğini belirtti.
DSÖ hava kirliliği kılavuzlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 2005 yılında gerçekleştirdiği son küresel güncellemeden bu yana hava kirliliğinin sağlık durumunu nasıl etkilediğini gösteren bulgularda belirgin bir artış gözlendiğini aktardı.
Açıklamada ayrıca, hava kirliliğinin, iklim değişikliğinin yanı sıra insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehditlerden biri olduğuna dikkat çekildi. Kılavuzların hava kirliliğinin daha önce düşünülenden daha düşük seviyelerde bile insan sağlığına verdiği zararın kanıtlarını net bir şekilde sunduğu ve hava kalitesi için yeni seviyeler önerdiği aktarıldı.