Karadeniz’de büyük dönüşüm! Sahiller geçmişe dönüyor
Karadeniz sahil yolunun büyük kısmının deniz dolgusu üzerine inşa edilmesiyle doğal plajlarını kaybeden bölgede yapay plaj oluşturulan sahiller, yeniden düzenleniyor.
Samsun'dan başlayıp, Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'nda sona eren ve 6 il, 64 ilçe, 9 liman, 4 havaalanı ile birçok yerleşim birimine ulaşım sağlanan, 542 kilometre uzunluğundaki Karadeniz sahil yolunun büyük kısmının deniz dolgusu üzerine inşa edilmesiyle doğal plajların kaybolduğu bölgede yapay plajlar oluşturulan sahiller, yeniden düzenleniyor. Karadeniz Bölgesi illerinde eski plajlara dönüş için belediyeler tarafından çalışmalar yürütülürken, 119 kilometrelik sahil şeridindeki doğal kumsallarının yüzde 86'sını kaybeden Trabzon'da 'T' tipi dalgakıranlarla oluşan kumsal alanlar genişliyor. Sosyal donatı alanları ile Karadeniz sahilleri, eski doğal görünümüne kavuşuyor.
Trabzon’da 900 metrelik sahil bandına sahip, 35 bin metrekare alan içine düzenlenen Yalıncak plajında yürüyüş ve bisiklet yolları, iskeleler, su oyun ve macera parkları, gezi ve dinlenme alanları oluşturuldu.
Kentte Kaşüstü plajının düzenlenmesi için de proje hazırlanırken, Ganita-Faroz sahil güzergahında ise 3 kilometrelik alanda yeme içme mekanları, dinlenme alanları, iskeleler, seyir terasları, çocuk oyun alanları oluşturuluyor. Ayasofya, Söğütlü, Yıldızlı sahillerinin de düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.
Karadeniz sahil yolunun geçişinden sonra deniz ile şehir arasında kopukluk yaşandığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Trabzon’daki yenileme, yenilenme bilhassa dışarıdan gelen ziyaretçilerimizin hemen gözüne çarpıyor.