Kaçak sigaralar böyle dönüştürülüyor
Yurda kaçak yollarla getirilen ve güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen sigaraların tütünü imha edilirken, kağıdı ekonomiye kazandırılıyor. Van'da polis ve makine mühendislerince tasarlanan eleme makinesindegeri dönüşüm yüzde 80 sağlanıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Taflı, "Van'da kaçakçılıkla mücadelede 4 ayda 3 milyon gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. Eleme yapılarak geri dönüşüme 600 bin paketten 5 ton kağıt çıktığını hesaplarsak, 3 milyon paketten 30 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırmış oluyoruz" dedi.
Van Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılıkla mücadelenin yanı sıra doğayı korumak, atık malzemelerin daha hızlı ve aktif bir şekilde toplanarak ekonomiye kazandırılmasını sağlamak için çalışma başlattı.Bu kapsamda, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince sigara kaçakçılarına yönelik operasyonlarda ele geçirilen sigara paketleri, geri dönüşüm sayesinde değerlendiriliyor. Kaçak sigaraların tütününün imhası ve kağıdının geri dönüşümü, sözleşme imzalanan özel firmanın görevlilerince polis ekiplerinin gözetiminde yürütülüyor.Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Ateş Taflı, Van'da 4 ayda 3 milyon kaçak sigara ele geçirildiğini ve bunların geri dönüşüme kazandırılması için işleme tabi tutulduğunu söyledi.
YAKMAK ÇEVREYE ZARAR VERİYORDUKaçak sigaraların imha işlemleri sırasında çevreye duyarlılık gösterildiğini kaydeden Taflı, sigaranın kağıdının da ekonomiye kazandırıldığını belirtti. Tütünden ayrıştırılan kağıtların geri dönüşümüyle binlerce ağacın kesilmesinin engellendiğini ifade eden Taflı, şunları söyledi:"Önceleri ele geçirilen kaçak sigaralar yakılmak suretiyle imha edilirdi. Bu yapılırken hem çevre hem de kağıt anlamında ülke ekonomisine zarar veriliyordu. Ülkemizde geri dönüşüme önem verilince bunlardan geri dönüşüm sağlanması amacıyla bir araştırma yapıldı. Son teknolojilerle aslında sigaradan kağıtların ayıklandığını tespit ettik."
KENDİLERİ TASARLADIVan'da imha işlemlerini gerçekleştiren sözleşmeli firmanın getirmiş olduğu makinenin yetersiz kalması üzerine kendi cihazlarını tasarladıklarını anlatan Taflı, "Dışarıdan makine mühendisleriyle çalışan arkadaşlarımızın yapmış olduğu eleme makinesi geri dönüşümü yüzde 80 sağlıyor. Bu şekilde hem zaman kaybı önlenmiş oluyor, hem de ekonomiye katkı artmış oluyor." diye konuştu.