İşte herkesin aklındaki sorunun yanıtı: Dolar Euro'yu geçti. Peki şimdi ne olacak ?
2002 yılındaki seviyesinin altına inen Euro/dolar paritesi son 20 yılın en düşük seviyesini görünce piyasalar alarm durumuna geçti. Peki Dolar/Euro paritesindeki bu değişim Türkiye'yi nasıl etkileyecek ? İşte 5 soru, 5 yanıt: Doların Euro’yu geçmesi ne anlama geliyor?
Euro, ABD doları karşısında 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası piyasalarda, Euro/dolar paritesi 0.9913'e kadar düştü. Dolar kuru 18,12 TL’den Euro ise 17.98’den işlem gördü. Peki bu neden kaynaklandı? Türkiye’ye ve günlük hayatımıza etkisi ne olur? Bu durum geçici mi kalıcı mı?
Bu soruları, Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Yakup Küçükkale Birgün gazetesi için yanıtladı. İşte Prof. Dr. Küçükkale'nin açıklamaları:
Dolar kuru neden Euro’yu geçti?
ABD ve Avrupa’da enflasyon sıkıntısı var. Her iki taraf da enflasyonu düşürmek için faizleri artırmaktan yana. Ne var ki Avrupa (EU) faizi yükseltmek için çok uygun durumda değil, resesyon riski var.
Tek sıkıntı bu mu?
Hayır. Buna ilave olarak Rusya’ya yaptırımlar nedeniyle gaz sıkıntısı çıktı. Başta Almanya olmak üzere Rusya’dan doğalgaz ithal eden Avrupa ülkeleri zora girdi. Bu durum fiyatları düşürme konusunda Avrupa’nın elini zorlaştıracak. Belki de Avrupa’ya ihracat konusunda rekabet gücünü veren Rusya’nın ucuz doğalgazıydı. Son bir nokta doğalgaz fiyatlarındaki artış. Bu artışı ülkeler kendi iç piyasasına yansıtmak zorunda. Bu da enflasyonun düşmesini engelliyor ve faizi artıramıyor. Sonuçta Euro değer kaybediyor. ABD ise bu sorunları yaşamadığı için faizi artırmaya devam edebiliyor ve Dolar değerleniyor.