İstanbul Boğazı'nın incisi yalılardan kaçış başladı
İstanbul'da çoğunluğu 1980 yılından önce yapılan ve kanun gereği yenilenmesi yasak olan yalılarda yaşayanlar deprem korkusu nedeniyle evlerini terk etmeye başladı.
6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşayan vatandaşlar binalarını güçlendirmenin veya daha az riskli yerlere taşınmanın planlarını yapıyor. Bazı yerlerdeyse daha az riskli yerlere taşınmak tek seçenek.
BEBEK, BEYLERBEYİ VE PAŞABAHÇE GİBİ SEMTLER RİSK ALTINDA
Ekonomim'den Leyla İlhan'ın haberine göre, İstanbul'daki yalıların olduğu bölümü de kapsayan ve 1983'te çıkan 2960 sayılı 'Boğaziçi Kanunu' gereği buradaki binaların yenilenmesi yasak. Yasak nedeniyle çoğunlukla 1980 öncesi yapılan ve bu kanuna tabii binaların olduğu Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe gibi semtlerin depremde büyük risk altında kaldığı belirtiliyor.
YALILARA YENİLEME HAKKI GETİRİLMESİ GEREKİYOR
Kahramanmaraş depremleri ve İstanbul'daki olası deprem nedeniyle yalı sahipleri de boğaz hattından ayrılmaya başladı. Sektör temsilcilerine göre konunun çözümü için bölgedeki yapılara yenileme hakkı getirilmesi gerekiyor.
"DEPREME KARŞI GÜVENLİ BÜYÜK REZİDANSLAR ARIYORLAR"
Kahramanmaraş depreminden sonra kendisini birçok yalı sahibinin aradığını ifade eden bir lojistik şirketinin üst düzey yöneticisi "Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Depreme karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında. Boğaziçi İmar Kanunu'ndan dolayı bu binalar güçlendirilemiyor ya da güçlendirilme için gerekli izinlerin alınması çok zaman alıyor" diye konuştu.