İnci kefalinden bu kez güzel haber
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayabilen inci kefalinin stoku, tedbirlerle her geçen yıl artıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Daha önce bir balıkçı, 100 metrelik ağda 5-6 kilo balık avlarken, şimdi 40-50 kilo balık elde ediyor. Bu da balık stokunun ne kadar arttığını gösteriyor" dedi.
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve 1990 yılından bu yana alınan tedbirlerle nesli koruma altına alınan inci kefalinin göldeki stoku, her yıl artıyor.
Son zamanlarda bir balıkçının, 100 metrelik ağda 45-50 kilo balık avlayabildiğini belirten Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, Türkiye'nin iç sularından 30 bin ton balık elde edildiğini, bunlardan 10 bin tonunun tek başına inci kefalinden oluştuğunu söyledi.
Dr. Akkuş, "Gerek ülkemizde gerekse de dünyada balık stokları, aşırı avcılıkla karşı karşıya. Her zaman kirlilikten bahsediyoruz ama kirliliği ortadan kaldırdığımız zaman kolayca bir düzelme görebiliriz fakat aşırı avcılık ile ilgili düzelme görmek istiyorsak en az 50-100 yıllık zamanların geçmesi lazım. Bu nedenle balıkçılıkla ilgili en önde gelen sorunlardan biri; aşırı avcılık sorundur.
Bu noktada gerek Karadeniz'de gerek Marmara'da ve dünyanın değişik yerlerinde birçok balık stoku tükenme noktasına gelmiştir. Van Gölü inci kefali stoku yürütülen koruma çalışmaları ile beraber bugün ülkemize ve dünyaya örnek olacak seviyede. 1990'lı yılların sonunda adeta yok olma noktasına gelen inci kefalleri, başlatılan koruma çalışmaları ile birlikte bugün bölgede yüzlerce balıkçı teknesinin geçim kaynağını oluşturuyor. 15 bini aşkın insan inci kefalinden geçimini sağlıyor" dedi.