Herkes bunu soruyor: Grizu patlaması nedir? Grizu patlaması nasıl olur?
Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağındaki meydana gelen patlamanın grizu patlaması olduğu aktarılıyor. Peki grizu patlaması nedir? Grizu patlaması nasıl olur? İşte detaylar...
Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağından gelen haber yüreklere ateş düşürdü. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı olan maden ocağında saat 18.15 sıralarında patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle can kaybı artmaya devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "İlk değerlendirme grizu patlaması olduğu yönünde" dedi. Bakan Dönmez'in açıklaması "Grizu patlaması nedir?", "Grizu patlaması neden olur?" sorularını akıllara getirdi. İşte Grizu patlaması hakkında merak edilenler...
GRİZU NEDİR?
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen, zehirli bir gazdır.
GRİZU PATLAMASI NASIL OLUR?
Grizu, başka bir deyişle metan-hava karışımı olarak da adlandırılabilinir. %5 - %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650'C de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım önce ani şekilde genleşir, daha sonra patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Büyük tahrip gücüne ve yıkım etkisine sahip bir patlamadır.
GRİZU PATLAMASI NEDEN OLUR?
Kömür madenlerinin kabusu olan grizu, Türkiye'de de sık sık görülmektedir. Özellikle yaşlı kömür damarlarında grizu riski yüksektir. Yasalar doğrultusunda, metan'in havada bulunma oranı, hacimce %1'dir. Bu seviyeye ulaşıldığında acilen önlem alınması gerekmektedir. Eğer %1 üzerine çıkarsa bu karışım, maden ocağı acilen boşaltılmalıdır.