Gezici'nin son seçim anketi sonuçları açıklandı
Gezici Araştırma şirketi, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçim için yeni bir araştırma gerçekleştirdi.
Gezici Araştırma Şirketi, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçim için bir araştırma gerçekleştirdi. Adana, Balıkesir, Hatay, Antalya, Aydın, İstanbul, Bursa, Ankara ve Manisa'yı içeren araştırmanın 23-24 Şubat tarihlerinde yapıldığı ifade edildi.
Murat Gezici Önemli bir konuya dikkat çekiyor, Abraham Maslow’un Kuramı’na göre insanların ihtiyaçları sınırsızdır ve insan bir ihtiyacını giderdikten sonra başka bir ihtiyaç ortaya çıkar. Bir ihtiyacı giderme süreci içinde ise tamamıyla memnun olma/hoşnut olma durumu olası değildir. Bu esnada, giderilmemiş ihtiyaç kişi için büyük bir motivasyon kaynağıdır, bireyi güdüler ve birey neyi henüz elde etmemişse ona büyük ilgi gösterir. Fakat, ihtiyaç giderildikten sonra bu ihtiyaca yönelik motivasyon davranışlar üzerindeki belirleyici etkisini kaybeder. Halkın en temel en önemli ihtiyacı yeme, içme, uyuma, nefes alma gibi fizyolojik ihtiyaçlar gelmektedir. Bu ihtiyaçlar karşılanmadıkça bir üst basamaktaki İhtiyaçların karşılanması anlamsızdır. Bir diğer ifadeyle öncelikle ekonomik temelli ihtiyaçlar gelmektedir. İkinci basamak ise güvenlik ihtiyacıdır. Dolayısıyla partilerin öncelikle söylemleri ekonomik sıkıntıların çözümüne ilişkin ikinci olarak da kendisinin, ailesinin, toplumun güvenlik ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır.
Türkiye’deki seçmeninin yaklaşık % 37’sinin siyasi ideolojisi yok. Bu grubun yaklaşık % 55’i siyasi ideolojisi olmadığı halde Ak Parti’ye oy vermektedir. Gençlerin 18-27 yaş arasındaki gençlerin % 70’i muhalefete oy verirken, 44 yaş üstü seçmenin yaklaşık % 65’i iktidara oy vermektedir. Bu durumda tüm siyasi partiler için 27-43 yaş arası seçmenin ikna edilmesi için özel gayret gerekmektedir. Bu seçmen, ne milliyetçi ne de dindar kimliğiyle hareket etmektedir. Önceliği sadece ekonomi, işsizlik, imar, barınma ve en önemlisi çocuklarının sağlığını/eğitimini ve geleceğini düşünmektedir. Siyasilerin neyi nasıl çözüm bulacağını duymak istiyor
Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,1’i AK Parti + MHP İttifakının AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini % 46,6’sı ise CHP + İyi Parti İttifakının HDP destekli CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir. Özellikle İstanbul’da seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği görülmektedir. Özellikle Refah Partisi ve akabinde AK Parti ile birlikte gelen yerel yönetim anlamındaki başarı kararsız seçmen hafızasında yerini koruyor. Kararsız seçmenlerin oranı % 13,2; bu seçmenlerin % 88,7’si bir şekilde geçmişte MHP ve AK Parti’ye oy veren seçmenler olduğu görülüyor. Karasız seçmenler aday konusundan ziyade adayın hangi partiden aday olmasından etkilenmektedir. Yani CHP adından dolayı çekimser kaldığı sola oy vermede çekinen bir seçmen olduğu görülüyor. Bilimsel olarak kararsızları ağırlığına göre dağıttığımızda % 52 ye % 46,6 oluyor. Kararsız seçmenin sağ seçmen olduğunu unutmamak gerek önümüzde 25 günlük süreçte seçmeni adayın neyi iyi yapacağından ziyade bu hizmeti CHP veya AK Parti hangisinin daha iyi yapacağı önem kazanacak şuana kadar adaylar yarıştı bundan sonra partiler yarışacak İstanbul’da.
Araştırmaya katılan halkın önümüzdeki seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 51,8’i AK Parti + MHP Cumhur İttifakının AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade ederken % 46,3’ü CHP + İyi Parti Millet İttifakının CHP adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. Ankara’da özellikle Melih Gökçek gibi önemli bir siyasi figürden sonra Mehmet Özhaseki gibi belediyecilikte örnek gösteren bir kişinin aday gösterilmesi oy oranında yükselmeye sebep olmuştur. Ankara seçmenin % 62’si kendisini sağcı olarak tanımlıyor. CHP adayı ilk defa bu kadar fazla oranla sağdan oy almıştır. Ankara’da HDP’nin aday çıkarmaması ve CHP’yi destekliyor olması kararsız seçmenin en fazla kararsızda kalmasının ana sebebi olduğu görülüyor. Kararsız seçmenlerin % 95’i AK Partiye ve MHP’ye son 17 yıl içinde 4 seçimden fazla oy verdiği görülüyor asla oy vermem dediği partinin adayına oy verme konusunda kararsızlık yaşıyor.