Fiyatı yüzde yüzde arttı! Üreticinin yüzü gülüyor
Türkiye'nin en önemli ''Hicaz'' nar üretim merkezi olan Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde hasat başladı. Yüzde 90'ı ihraç edilen narın fiyatı yüzde yüz artarken, üretici rekolteden memnun olduğunu belirtiyor.
Tarım kenti Antalya, örtü altı sebze meyveciliğin yanı sıra son dönemlerde ‘Hicaz’ nar üretimi ile de ilgi görmeye başladı. ‘Hicaz’ narının en önemli üretim yeri ise Döşemealtı ilçesinin Çığlık Mahallesi oldu. Hicaz narı tadı, rengi ve aromasıyla Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da rağbet görüyor.
Ekim ayının ilk haftasında başlayan nar hasadı, kasım ayının başına kadar devam ediyor. Binlerce dönüm nar arazisindeki hasat sabah erken saatlerde başlayıp, akşam saatlerine kadar sürüyor. Her bahçeye giren yaklaşık 50 ile 100 arasında işçi, her narı boyutuna göre makas ile kesip kasalıyor.
Kasalanan narlar traktörler aracılığıyla bahçeden çıkarılıp kamyonlarla işleme tesisine götürülüyor. Burada son kez boyutlarına göre işlenen narlar, daha sonra paketlenip başta Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihracatı yapılıyor. Geçen yıla oranla rekoltedeki artış ve fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü.
"İhracat 8-9, meyve suluk 1,1.5 TL"
Kaliteli narın kilogram fiyatı 8-9 TL, meyve suyuna gidecek olanların fiyatı ise 1-1.5 TL olarak belirlendi. Üretici fiyattan memnun kalırken, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Döşemealtı ilçesinde bu yıl 30 bin ton nardan yaklaşık 200-250 milyon TL’lik gelir beklendiği belirtildi. Antalya, Türkiye’nin nar üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılıyor. Öte yandan nar bahçelerindeki hasat ve traktörle taşıma işlemleri dron ile de görüntülendi.