Dünya'daki yaşamı yok eden felaket yeniden kapıya dayandı
Bilim insanları 252 milyon yıl önce yaşanan dünya tarihindeki en kötü kitlesel yok olma olayının, günümüzde yaşanan iklim değişikliğiyle benzer bir süreçte gerçekleştiğini açıkladı.
Son Permiyen kitlesel yok oluşu veya "Büyük Ölen" olarak bilinen olayda canlı türlerininin yüzde 97'si sonsuza dek yok oldu. Söz konusu olay, devasa volkanik patlamaların denizlere yoğun miktarda karbondioksit salmasının sonucu olarak meydana geldi ve karada daha uzun sürdü. Araştırmacılar, günümüzde volkan patlamaları yerine insan faaliyetleri yüzünden emisyonların arttığını ve tıpkı milyonlarca yıl önce olduğu gibi yok oluşun okyanuslarda mercan ağarmalarıyla kendini gösterdiğini açıkladı.
ABD’de Chicago'daki Field Museum’dan bilim insanları yaptıkları çalışma kapsamında şu anda Güney Afrika'nın Karoo Havzası olan yerde kitlesel yok oluşun sonuna doğru yaşayan 588 hayvanın fosillerini inceledi. Araştırmacılar, okyanuslarda yok oluşların hızla gerçekleşmesine rağmen, karadaki yaşamın daha uzun bir yok olma dönemin yaşadığını keşfetti.
DENİZLERDEKİ YOK OLUŞ ÇOK DAHA HIZLI GERÇEKLEŞTİ
Ekip, okyanuslar karbondioksiti hızla emdiğinden okyanuslardaki canlı hayatı ölümünün yaklaşık 100 bin yıl sürdüğünü, ancak değişimlerin daha yavaş ve daha ince olması nedeniyle türlerin karada öldürülmesinin bir milyon yıl kadar sürdüğünü söyledi.
Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı dergide yayımlanan çalışmanın yazarlarından Pia Viglietti, “İnsanlar, denizlerdeki yok oluşun kısa bir süre içinde meydana gelmesinden dolayı, karadaki yaşamın da aynı düzeni izlemesi gerektiğini varsaydılar. Ancak, denizlerdeki yok oluşun aslında karada daha uzun ve daha zorlu bir olaya yönelik bir noktalama işareti olabileceğini gördük" dedi.