DSÖ'den sarı humma virüsü açıklaması
Dünya koronavirüs salgınıyla boğuşurken Dünya Sağlık Örgütü, Güney Sudan'da sarı humma salgını başladığını duyurdu. Peki sarı humma nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir ? İşte merak edilenler...
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), yapılan açıklamada, Uganda sınırındaki Kajo Keji bölgesinde 2 sarı humma vakasının görüldüğü belirtilerek, buradaki halkın hastalığa karşı bağışıklığının bulunmadığı ve bu nedenle salgının büyümesinden korkulduğuna işaret edildi.
Salgınla baş edebilmek için bölgede aşı çalışmasının planlandığı vurgulanan açıklamada, sağlık sisteminin zayıflığı ve gözlem mekanizmasının olmaması nedeniyle salgının büyümesinden korkulduğuna işaret edildi.
SARI HUMMA NEDİR?
Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
SARI HUMMA BELİRTİLERİ NELER?
Sarı humma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.
Hastaların çoğu ilk dönemden sonra iyileşme göstermektedir. Bu hastaların yaklaşık yüzde 15'inde daha şiddetli bir faza geçiş olur. Bu ikinci dönemde yeniden ateş yükselmesi, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri görülür. Sonunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra kaybedilirler.