Delta varyantı sonrası Türkiye'nin aşılama takvimi değişti
Dünyayı alarma geçiren Delta varyantı nedeniyle Türkiye'de aşılama takvimi değişti. İkinci doz aşılar altı-sekiz hafta yerine dört hafta sonra yapılacak. Aşılar yazlık bölgelerde, tarlalarda, yaylalarda vatandaşın ayağına götürülecek.
Türkiye, COVID-19’a karşı aşı programını hızlandırırken, dünya genelinde etkisini arttıran ‘Delta’ varyantı, aşılama takviminde yenilemeye neden oldu. Delta varyantı virüsün etkisini en aza indirmek için ikinci doz aşıların bekletilmeden yapılmasına karar verildi.
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, aşıyla koruma sağlanan Delta varyantında, vakaların önüne geçmek için bir süre sonra, “milletin aşının ayağına gelmesi yerine, aşının milletin ayağına gitmesi” sistemine geçilmesi planlanıyor. Yaz boyunca insanların ilgisinin azalması, sayfiye ve yaylaların tercih edilmesi, tarla ve seralardaki iş yükünün artması nedeniyle bu bölgelerde seyyar aşı ekipleri oluşturulacak. Tarım işçileri, tarlada aşılanacak.
AGRESİF AŞILAMA! 3 AYRI SEÇENEK
Yapılan toplantılarda, önümüzdeki haftadan itibaren Sputnik V de dahil olmak üzere, aşı için 3 ayrı seçenek olacağı ifade edildi. Toplumda en az yüzde 75 aşılama ve bu oranda bir bağışıklık hedefine ulaşmak için sonbahar gelmeden “agresif aşılama” yapılmasının planlandığı, güz aylarına yüksek koruma ile girmenin amaçlandığı dile getirildi.
Aşıların koruma oranları da hesaba katıldığında, bağışıklığın yüzde 50 civarında kalmasının risk olacağı belirtiliyor.