Çernobil'in etrafındaki mahsullerde tehlikeli kimyasallar tespit edildi
Çernobil Nükleer Santrali'ndeki felaketin üzerinden 34 yıl geçmesine rağmen, Çernobil'e yakın yerlerde yetişen mahsullerin hala tehlike saçtığı ortaya çıktı.
Sovyetler Birliği döneminde 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen Çernobil nükleer faciası, tarihte insan eliyle meydana gelen en büyük kazalardan biri olarak biliniyor. Etrafa yayılan radyasyon nedeniyle 100 binden fazla insan bölgeden tahliye edildi ve bugün hala var olan 30 kilometre çapında insanların girişine yasak olan bir bölge oluşturuldu. Kaza sonrası 500 binden fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulundu ve birçoğu radyasyona maruz kaldı.
Meydana gelen kaza esnasında 31 kişi hayatını kaybetti, fakat çok büyük bir alana yayılan radyasyon nedeniyle kanser vb. sağlık sorunlarından etkilenenlerin yüz binlerce olabileceği düşünülüyor.
TAHILLARIN YARISINDA GÜVENLİ OLMAYAN SEVİYEDE RADYOAKTİF MADDE BULUNDU
Bununla birlikte 34 yılın ardından felaketin etkileri bölgede hala devam ediyor. İngiltere’de yer alan Exeter Üniversitesi ve Ukrayna Tarımsal Radyoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, Ukrayna’nın başkenti Kiev'in 80 kilometre uzaklıkta yer alan Ivankiv'de test ettikleri buğday, arpa, yulaf ve diğer tahılların neredeyse yarısında güvenli olmayan stronsiyum 90 ve sezyum 137 konsantrasyonları buldu.
Ivankiv, ayrıca Çernobil reaktör sahasından 50 kilometre uzakta ve zorunlu dışlama bölgesinin dışında yer alıyor.
YAKACAK OLARAK KULLANILAN ODUN DA BULUNDU
Araştırmacılar, ayrıca stronsiyum 90 için test edilen yakacak odunun dörtte üçünün resmi güvenlik sınırlarını aştığını ve tehlikeli kimyasal yerel halkın mahsul gübre olarak kullandığı odun külünde yüksek miktarlarda bulundunu söyledi.