Çanakkale Savaşları'nda tarihi değiştirecek keşif
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, Çanakkale Savaşları'nın kahraman birliği 57'inci Alay'ın, Tekirdağ'da değil Gelibolu'da kurulduğunu ortaya çıkardı.
Çanakkale Savaşları'nın üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen, döneme dair yeni doğrular ortaya çıkıyor. ÇOMÜ AÇASAM Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, 5 yıllık çalışma sonunda yakın zamanda hazırladığı doktora çalışmasında 57'nci Alay ile ilgili yeni gerçekleri ortaya çıkardı.
57'nci Alay'ın, 25 Nisan 1915 tarihinde Atatürk'ün ölmeyi emretmesiyle ve gerçekleştirmiş olduğu kritik muharebeyle Çanakkale Muharebeleri'nin sembol alaylarından biri olduğuna dikkati çeken Dr. Sabah, "Türk tarihinin ve Çanakkale Muharebeleri'nin belki de en çok tanınan alayı olma özelliğine sahiptir. Yakın zamanda İstanbul Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ali Fuat Örenç danışmanlığında 57'nci Alay ile ilgili bir doktora tezi hazırladım. Bu çalışma esnasında 57'nci Alay'ın kuruluşuyla ilgili literatürde mevcut olmayan bazı tespitlerde bulunduk. Bu zamana kadar 57'nci Alay'ın 1 Şubat 1915 tarihinde Tekirdağ'da kurulduğu ifade edilmekteydi. Ancak bu çalışma esnasında 3'üncü Kolordu ve 1'inci Kolordu'ya ait harp ceridelerinin incelediğimizde aslında kuruluşun bilinenden farklı bir şekilde gerçekleştiğini gördük" dedi.
'GELİBOLU'DA KURULDUĞUNU TESPİT ETTİK'
Çanakkale Boğazı'na yönelik ilk saldırının 3 Kasım 1914 tarihinde gerçekleştiğini hatırlatan Dr. Sabah, "Çanakkale Savaşları'nın ilk şehitlerini verdiğimiz bir tarih. 3'üncü Kolordu'nun bir diğer tümeni olan 8'inci Tümen'e ise 7'nci Tümen'den boşalan yere, yani Tekirdağ'a hareket emri veriliyor. Fakat Mısır'da İngilizlere yönelik Cemal Paşa komutasındaki 4'üncü Ordu'nun bir harekat gerçekleştirilmesi kararlaştırıldığında 3'üncü Kolordu'ya bağlı olan 8'inci Tümen'in 4'üncü Ordu emrine verilmesi kararlaştırılıyor. Bunun üzerine 1'inci Ordu Komutanlığı, 31 Aralık 1914 tarihinde 'gizli' ibaresi taşıyan bir yazıyla 3'üncü Kolordu'ya kendisinden ayrılacak olan 8'inci Tümen'in yerine yeni bir tümenin kurulmasıyla ilgili görüşlerini soruyor. 3'üncü Kolordu bünyesinde yeni bir tümenin kuruluşuna dair çalışmalar ya da yazışmalar ilk defa böylelikle başlamış oluyor" diye konuştu.