Bilim insanları el birliğiyle düşük maliyetli korona aşısı keşfetti
Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, dünyadaki yoksul ülkelerin ücretsiz bir şekilde sahip olabileceği ve tavuk yumurtasına enjekte edilerek toplu olarak üretilebilecek yeni bir corona virüs aşısı için güçlerini birleştirdi.
Brezilya, Meksika, Tayland ve Vietnam'da klinik denemelere giren yeni bir corona virüsü aşısı, dünyanın salgınla savaşma şeklini değiştirebilir. NDV-HXP-S adı verilen aşı, mevcut aşılardan daha güçlü antikorlar oluşturması yaygın olarak beklenen yeni bir moleküler tasarım kullanan ilk aşı olma özelliğini taşıyor.
Pfizer/BioNTech ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin mevcut aşıları, elde edilmesi zor bileşenler kullanılarak özel fabrikalarda üretilmesi gerekiyor. Bunun aksine, yeni aşı dünyanın dört bir yanındaki grip aşısı üreten aynı fabrikalarda toplu olarak yapılabilir.
YILDA BİR MİLYAR DOZDAN FAZLA ÜRETİLEBİLİR
NDV-HXP-S'nin güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, potansiyel olarak yılda bir milyardan fazla doz üretebilir. Halihazırda daha zengin ülkelerden aşı almak için mücadele eden düşük ve orta gelirli ülkeler, NDV-HXP-S'yi kendileri için üretebilir veya komşularından düşük maliyetle elde edebilir.
HAYVANLARDA YAPILAN DENEYLER OLUMLU SONUÇ VERDİ
ABD’deki Duke Global Sağlık İnovasyon Merkezi'nin müdür yardımcısı Andrea Taylor, "Bu aşı oyunun kurallarını değiştirecek" dedi.
Bununla birliktei aşının birinci aşama klinik testlerinin ilk aşaması Temmuz ayında tamamlanacak ve son iki aşama birkaç ay daha sürecek. Ancak hayvanlarla yapılan deneyler NDV-HXP-S için umutları artırdı.