Beşiktaş’ın dünden bugüne tarihi !
Bugün Türk spor tarihine adını altın harflerle yazan bir büyük takımın tarihi..
Bugün Türk spor tarihine adını altın harflerle yazan bir büyük takımın tarihini anlatacağız. Fazla söze gerek duymadan bu şanlı tarihi bir kez daha şampiyonlukla taçlandıran Beşiktaş’ı kutlarken sizi listemizle baş başa bırakıyoruz.1. Jimnastik yapan gençler1902 yılı sonbaharında Beşiktaş Serencebey Mahallesi’nde, o zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa’nın konağının bahçesinde, 22 kişilik genç bir grup haftanın bazı günlerinde toplanıp jimnastik hareketleri yapmaya başlar. Başta Osman Paşa’nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri’nin de aralarında bulunduğu mahalle gençleri özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastik gibi sporlarla ilgilenirler.
2. İstibdat devri ve sporİkinci Abdülhamit’in istibdat yönetimi altındaki o yıllarda, siyasi hareketler nedeniyle her türlü toplantıdan ürkerek, her yerde hafiyeler dolaştıran Padişahın adamları Serencebey’deki bu toplanmaları haber alınca, spor yapan gençleri bir baskınla toplayarak karakola götürürler. Ne var ki bu sporcu gençlerin bir kısmının saraya yakın ya da sarayda görevli kişilerin çocukları olması, ayrıca o dönemlerde kötü gözle bakılan futbolu oynamamaları ve sadece beden hareketleri yaptıklarını belirtmeleriyle gergin durum yumuşar ve gençler serbest bırakılır.
3. Arabacı takımı mı, arabalı takım mı?Beşiktaş’ı kuranlar saraya mensup ailelerin birer ferdidir. Her biri devrin ileri gelenlerinin çocukları olan bu paşazadeler, idman yeri olan Osman Paşa Konağına gidip gelirlerken Dolmabahçe Sarayının atlı arabalarını kullanmaya başlarlar. Her hareketin göze battığı ve dedikodu mevzusu olduğu o günlerde, saray arabalarıyla haftanın belli günlerinde yapılan bu seyahatler, halkın Beşiktaşlı sporculara “saray arabalıları” veya “arabalılar” şeklinde isimler takmalarına neden olur. İşte bu “arabalılar” tabiri zamanla rakip takım taraftarlarınca “arabacılar, arabacı takımı” şekline dönüştürülerek olumsuz bir imaj yaratılmaya çalışılır.
4. Bereket Jimnastik KulübüSaray çevresinden Şeyhzade Abdülhalim Paşa bu sporcuları destekler ve sık sık antrenmanlara giderek gençleri seyretmeye başlar. Devrin ünlü boksör ve güreşçisi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek gençlere güreş ve boks hareketleri öğretir. 1903 Mart’ında ise özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü kurulur. 1908’de Meşrutiyet’in ilanıyla başlayan özgürlük havasında sportif hareketler de biraz daha serbestlik kazanır.