Asya, 2020'deki en sıcak yılını yaşadı
Birleşmiş Milletler (BM), düzenlenecek 2021 İklim Değişikliği Konferansı (COP26) zirvesi öncesinde ‘Asya'da İklimin Durumu" raporunu yayımladı.
Birleşmiş Milletler (BM), düzenlenecek 2021 İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesinde yıllık "Asya'da İklimin Durumu" raporunu yayımladı.
Yayımlanan raporda, Asya kıtasının 2020 yılında iklim değişikliğinden derinden etkilendiği belirtilirken, en sıcak yılını yaşadığını belirtti.
Aşırı hava koşullarının kıtanın gelişimine ağır bir zarar verdiği belirtilen raporda, BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü, bölgenin her kesiminin bu zarardan etkilendiği belirtildi.
Yayımlanan yıllık "Asya'da İklimin Durumu" raporunda, "2020'de Asya'daki aşırı hava ve iklim değişikliği etkileri binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, milyonlarca kişinin de yerlerinden olmasına neden oldu” denirken, “İklim krizi yüz milyarlarca dolara mal olmasının yanı sıra altyapı ve ekosistemler üzerinde ağır bir yüke yol açtı" ifadeleri yer aldı.
Raporda, "Sürdürülebilir kalkınma tehdit altında, gıda ve su güvensizliği, sağlık riskleri ve çevresel bozulma artıyor" denildi.
‘Asya'da İklimin Durumu’ raporunda, ayrıca iklimle ilgili tehlikelerden kaynaklanan toplam yıllık ortalama kayıpları da ortaya kondu.
İklimin yarattığı etkilerden kıtada Çin yaklaşık 238 milyar dolar zarar görürken, onu 87 milyar dolar ile Hindistan, 83 milyar dolar ile Japonya ve 24 milyar dolar ile Güney Kore izledi.
Uğranan zararlarda ekonominin büyüklüğü dikkate alındığında ise, yıllık ortalama kayıpların Tacikistan için gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 7,9'u, Kamboçya için yüzde 5,9'u ve Laos için yüzde 5,8'i kadar yüksek olmasının beklendiği belirtildi.