Asırlardır sırrı çözülemeyen piramitler hakkında ilginç bilgiler
Dünyanın Yedi Harikası'ndan günümüze ulaşan tek eser olarak kabul edilen Keops Piramidi'nin de aralarında bulunduğu Mısır Piramitleri'nin nasıl yapıldığına dair birçok iddia ortaya atıldı. İşte piramitler hakkındaki ilginç gerçekler...
Mısır Piramitleri, Mısır'da yer alan nasıl yapıldıkları hâlâ çözülemeyen yapılar. Ülkede 100'den fazla piramit var. Bunların çoğu Eski Krallık Dönemi'nden Orta Krallık Dönemi'ne kadar firavunların mezarı için inşa edilmiş. Bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde inşa edilen ‘Basamaklı Piramit’. Bu piramit ve etrafını çevreleyen bloklar; mimar ‘İmhotep’ tarafından tasarlanmış.
Ayrıca bu yapılar dünyanın en eski şekilli taşlardan inşa edilmiş yapıları. Bazı kaynaklarda yapımda çalışan işçilerin piramitlerin sırrını bildikleri için yapım bittikten sonra öldürülmüşler iddiası da yer alıyor. Özellikle Gize Piramitleri'nin en büyüğü olan ‘Keops Piramidi’ şu ana kadar zarar görmeden ayakta duran, 'Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak görülmekte…
Peki pramitler nasıl inşa edildi? Yıllardır bu konu üzerinde bilim insanları çalışıyor. İncelemeler sonucunda pek çok kalıntı ve bulguya ulaşılsa da hâlâ bir kesinlik söz konusu değil. İşte en son yapılan çalışmalarda ortaya çıkan o sonuçlar…
Makara düzeneği
Mısır'da antik taş ocağı ‘Hatnub'daki arkeolojik incelemeler sırasında piramitlerin nasıl inşa edildiğini aydınlatabilecek bir rampa sisteminin kalıntıları bulunmuştu. Büyük Giza Piramidi'nin yapıldığı döneme ait olduğu düşünülen sistemin, dev mermer blokları dik bir rampadan taşımak için kullanılmış olabileceği belirtiliyor.