Amazon'un son kabilesi tehdit altında
Brezilya'da Amazon ormanlarının kalbinde bulunan Yanomami halkının topraklarında yasadışı altın madenciliği artış gösterdi. Altın avcılığı nedeniyle bölge yaşanmaz hale geldi.
Reuters’ta yer alan habere göre Yanomamiler Güney Amerika’da dünyanın geri kalanından izole bir şekilde yaşayan en büyük yerli kabileyi oluşturuyor. 26 bin 700’ü aşkın kişi Venezuela sınırında Portekiz’in yüzölçümü büyüklüğünde yüksek ağaçlarla korununan bir alanda yaşıyor. Ancak bozulmamış ormanın altındaki arazi, altın da dahil olmak üzere birçok değerli maden barındırıyor.
20 BİN KAÇAK AVCI BULUNUYOR
Altın bulma hevesi yıllardan beri ormanları yok eden, nehirleri zehirleyen ve ölümcül hastalıkları kabileye taşıyan maden avcılarını bölgeye çekmeye ediyor. Yanomami halkı ve yerel yetkillilerden alınan bilgiye göre, 20 bin kaçak madenci Amazon’un kalbinde kazı yapmaya hız kesmeden devam ediyor. Yerli halk ve yetkililer 2018’de sağ görüşlü Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı olmasından sonra kaçak kazıların arttığını öne sürdü. Bolsonaro, devlet başkanı seçilmeden önce Amazon’un madenlerini işleyerek bölgede ekonomiyi geliştireceğine dair vaatlerde bulunmuştu.
Bununla birlikte Bolsonaro’nun Reuters’ın konuyla ilgili sorulara yanıt vermediği açıklandı.
BİNDEN FAZLA FUTBOL SAHASINA EŞDEĞER ALANDA YASADIŞI ALTIN AVCILIĞI
Diğer taraftan, haber ajansının Eartrise Media ile birlikte incelediği Yanomami rezervlerinin uydu görüntülerinde son beş yılda, esas olarak Uraricoera ve Mucajai nehirleri boyunca, yasadışı madencilik faaliyetinde 20 kat artış olduğu görüldü. Kazıların gerçekleştiği alanın yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alanı kapladığı ve bunun binden fazla futbol sahasına eşdeğer olduğu bildirildi.
CIVA NEHİRLERİ ZEHİRLİYOR
Öte yandan, kaçak madencilerin küçük çaplı dağınık faaliyetleri, Yanomami sakinlerine zarar vererek yerel habitatı yok ediyor. Altını kumtaşından temizlemek için kullanılan civa nehirlere sızarak balıkları zehirliyor ve o balıkları yiyen yerel halkta ciddi sağlık sorunları baş gösteriyor.