3 bin yıllık Kayıp Altın Şehir bulundu
Mısır’da arkeologlar 3 bin yıllık antik kent buldu. ‘Kayıp altın şehir’ adı verilen antik kentin, Tutankhamun’un mezarının ardından en büyük ikinci arkeolojik buluş olduğu açıklandı.
Mısır’da arkeologların kazı çalışmaları, en az 3 bin yıllık olduğu düşünülen antik bir kent ortaya çıkardı. ‘Kayıp Altın Şehir’ olarak bildirilen antik kent, Tutankhamun’un mezarından sonra en büyük arkeolojik buluş olarak kayıtlara geçti.
Kazı ekibi, antik şehrin, Krallar Vadisi'nin evi olan Luksor yakınlarında ortaya çıkarıldığını söyledi.
Arkeologların yaptığı yazılı açıklamada, Mısır İmparatorluğu döneminde Luksor'daki en büyük idari ve endüstriyel yerleşim yeri olarak nitelenen antik kentin, Kral III. Amenhotep tarafından 3 bin yıl önce kurulduğu ifade edildi.
Johns Hopkins Üniversitesi Mısır Sanatı ve Arkeolojisi Profesörü Betsy Bryan, söz konusu buluşla ilgili, “Tutankhamun’un mezarından beri ortaya çıkarılan en büyük ikinci arkeolojik buluş” sözlerini kullandı.Bölgede yapılan kazılarda, renkli çanak çömlek kapları, bok böceği muskaları ve Amenhotep III mühürlerini taşıyan kerpiç tuğlaların yanı sıra yüzük gibi takılar da ortaya çıkarıldı. Eylül 2020’de başlayan kazılar, Mısır’ın başkenti Kahire’nin 500 km güneyinde, Luksor yakınlarındaki Ramses III ve Amenhotep III tapınakları arasında başladı.
Yaklaşık yedi ay süren kazılara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı:
"Haftalar içinde, ekibin büyük hayret verici çalışmaları, her yönden kerpiç oluşumları belirmeye başladı.Ortaya çıkardıkları şey, iyi korunmuş durumda, neredeyse tamamlanmış duvarlara ve günlük hayatın aletleriyle dolu odalara sahip büyük bir şehrin alanıydı."
BULUNAN KALINTILAR SANKİ DÜN BIRAKILMIŞ GİBİ
Kazılarda ayrıca, depolama çanak çömlekleri ile tamamlanmış bir fırın ve idari ve yerleşim bölgeleri de dahil olmak üzere birkaç mahalle ortaya çıkarıldı.
Arkeologlar, III.Amenhotep'in Fırat'tan Sudan'a uzanan bir imparatorluğu miras aldığını ve MÖ 1354 civarında öldüğünü belirtti.
Kazı ekibinin açıklamasına göre ayrıca, bulunan kalıntılar, sanki dün bırakılmış gibi ve binlerce yıldır gömülü olmasına rağmen hiç zarar görmemiş halde bulundu.