25 kişinin öldüğü tren kazasında suçlu bulundu !
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin de yaralandığı tren kazasında bilirkişi raporu hazırlandı.
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde geçen 8 Temmuz'da meydana gelen ve 25 kişinin öldüğü, 340 kişinin de yaralandığı tren faciasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın, 1900'lü yıllarda yapıldığı değerlendirilen kâgir (taş ya da tuğladan) menfez ile rayların arasının sağanak nedeniyle boşalması sonucu meydana geldiği belirtildi. Kazadan 10 gün önce uyarılmasına rağmen gerekli bakım ve kontrolleri yapmadığı gerekçesiyle 'bakım müdürü, yol bakım onarım şefi, hat bakım onarım memuru ve köprüler şefi' olarak çalışan 4 görevli 'asli kusurlu' bulunurken, bilirkişi heyeti rapora, tren makinistinin seri fren yaparak uzun sürüklenme mesafesinin önüne geçtiği, meydana gelebilecek kayıpların artmasına engel olduğu ve kazanın şiddetini azalttığı kanaatine vardığını yazdı.
Çorlu'da geçen 8 Temmuz'da 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin hazırlanan bilirkişi heyeti raporunun detayları ortaya çıktı. Kazanın ardından olayla ilgili soruşturma başlatan Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı; İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bekir Binboğa, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Görevlisi Engin Bıçakçı, inşaat mühendisi Hakan Bozbulut ile serbest makine mühendisi Bedri Duman'ı bilirkişi olarak belirleyip rapor düzenlenmesini istedi. Birilkişi heyeti kaza yerinde yaptığın incelemenin ardından 33 sayfalık raporunu 8 Ekim'de savcılığa sundu.
KAZANIN OLDUĞU MENFEZ 1900'LÜ YILLARDA YAPILMIŞ
Raporda, kâgir (taş ya da tuğladan) menfez ile tren raylarının arasında aşırı yağışlar nedeniyle boşluk oluştuğu ve kazanın bu nedenle meydana geldiği tespitine yer verildi. Menfezin 1900'lü yıllarda yapıldığı belirtilen raporda, "Menfezin üst tarafında bulunan dolgunun büyük bir kısmının ve tamamen ortadan kalktığı ve çerçevenin altı boş ve askıda kaldığı görülmüştür. Menfezin kâgir yapıda olduğu ve muhtemelen hattın 1900'lü yılların başında veya öncesinde yapıldığı düşünülmektedir, zira günümüzde artık kâgir menfez yapılmamakta, ağırlıklı olarak beton veya betonarme menfez yapımı benimsenmiştir. Demir yolu hattı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve günümüzde hâlâ yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan tek hat işletmeciliği yapılan bir hat olup, hatta elektrifikasyon ve sinyalizasyon mevcuttur" denildi.
KAZADAN 10 GÜN ÖNCE UYARI YAZISI GELMİŞ
Bilirkişi heyeti raporda, Haydarpaşa Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü'nde Servis Müdürü Vekili Mümin Karasu'nun kazadan 10 gün önce 29 Haziran 2018 tarihinde hazırladığı turne raporunda, aşırı yağışların beklendiğini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediği bilgisine yer vererek, özetle, şunları kaydetti:
"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilerde önümüzdeki günlerde ve yaz dönemi içinde aşırı yağmur yağışlarının olabileceği bilgisi alınmıştır. Özellikle Meteoroloji'den hava durumunun takip edilerek sicilli yarma ve dolgu şevlerinin akma ve heyelan tehlikesine karşın gözetim ve kontrol altında tutulması... Doğal afetlerin kazaya sebep olmadan önlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu gibi olağanüstü durumlarda gerekli görülen yerlerde yaya kontrollerin artırılması... denilmesine rağmen söz konusu turne raporundan sonra ve kaza günü meydana gelen şiddetli yağıştan sonra kaza günü, vuku bulan aşırı yağmurlardan sonra, gerekli hat muayenesinin yapılmaması nedeniyle, kazanın meydana gelmesinde bir ihmal ve asli kusur olduğu..."