15 kişinin öldüğü Diyarbakır-Mardin yangınındaki ihmaller zinciri ortaya çıktı
Mardin Tabip Odası, Diyarbakır-Mardin sınırındaki yangın faciasında kent genelinde hastanelerde yanık tedavi ünitesininin olmaması nedeniyle can kaybının yükseldiğini açıkladı. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi de bölgede elektrik iletim hatlarının geçtiği alanlardaki ihmalleri sıraladı.
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki bölgede çıkan ve yerleşim yerlerine sıçraması sonrası bugün itibariyle 15 kişi hayatını kaybetmişti. Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınla ilgili yürütülen hasar tespit çalışması tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de 7 bin dekar tarım alanının yandığını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de 7 bin dekar tarım alanının yandığını açıkladı.
Hasar tespit çalışmalarından öne çıkan bulgular şunlar:
*Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Köksalan Mahallesi, Bağacık Mahallesi, Yazçiçeği Mahallesi ve Ağaçsever Mahallelerinde 7.900 dekar tarım alanı yandı. Yanan alanın 6.789 dekarında anız, 1.111 dekarındaysa hasadı yapılmamış buğday ekili olduğu tespit edildi.
*Diyarbakır’da bir adet traktör ve 14 adet sulama tesisi yandı.
*Köksalan Mahallesi’nde 924 küçükbaş hayvan telef olurken, ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan Et ve Süt Kurumuna (ESK) kesime gönderildi.
*ESK, bu hayvanları sahiplerinden nakliye primi vererek satın aldı. 190 hayvansa yerinde tedavi edildi.
*Mardin’in Mazıdağı ilçesinin Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri’yle Kelek Mezrasında 7.000 dekarlık tarım alanı yandı.
*Bunun 4.000 dekarı hasadı yapılmamış buğday, 3.000 dekarıysa anız alanıydı.
*Mardin’de çiftçilerin bazı sulama ekipmanları zarar görürken şehirde ekiplere bildirilen veya tespit edilen hayvan kaybı bulunmadığı belirtildi.
Öte yandan Mardin Tabip Odasınca (MTO) yangına ilişkin ön rapor açıklandı. Raporda, "Mardin’deki hastanelerde yanık tedavi ünitenin olmaması ve yangına havadan müdahale yapılmamasının can kayıplarında artmasına sebebiyet verdiği" belirtildi. Raporda, “Yangının gece meydana gelmiş olmasının ve bazı yerleşim yerlerine ulaşımın zorluğu gibi sebeplerle karadan müdahalenin yetersiz kaldığı, yangına havadan müdahale edilmemesinin yaşanan kayıpların artmasına sebep olduğu düşünülmüştür" denildi.
Yapılan gönüllük çağrısına cevap veren sağlık personeli ile beraber yeterli sayıda sağlık personelinin olaya müdahale ettiği kaydedilen raporda, “İlimizde yanık tedavi ünitesi bulunmaması sebebiyle çok sayıda hastanın civar illere sevk edildiği ve bu durumun yanık gibi acil müdahale gerektiren bir durum için yaşanan kayıpların artmasına sebebiyet verebileceği düşünülmüştür” ifadeleri kullanıldı. Yaşanan mağduriyetlerin hızlıca giderilebilmesi amacıyla kriz masası kurularak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiği bildirilen ön raporda, “Yangın sonrası soğutma çalışmalarının yetersiz olduğu, bu durumun yeni yangınların çıkması açısından risk teşkil ettiği ve endişe yarattığı kaydedildi.