Yargıtay'dan kira sözleşmesi için emsal karar

Yargıtay'dan kira sözleşmesi için emsal karar
Güncelleme:

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin kiralayanın ölümü ile sona ermeyeceğini, mülk sahibinin ölümü durumunda tüm mirasçıların kendiliğinden kiralayan sıfatını kazandığını ve kira sözleşmesi devam edeceğine hükmetti.

Kiracı ile mülk sahibi arasındaki yıllar süren tartışma yargıya intikal etti. Asliye Hukuk Mahkemesi, el atmanın önlenmesi davasının açılmamış sayılmasına, davacıların açtığı ecri misil davasının reddine hükmetti. Karar temyiz edilince devreye giren Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozdu. Kararda; kira süresinin 2 yıl olduğu, davacıların el atmanın önlenmesine yönelik taleplerinden vazgeçtiklerini beyan ettiğine dikkat çekildi.

Kararda; "Davalının elbirliği maliklerinden yalnızca biri ile kira sözleşmesi yapmakla kötü niyetli olduğunun ve her bir ortağın veraset ilamındaki payı oranında ecrimisil talep edebileceğinin kabulü gerekir. Her ne kadar dava dışı müfidenin yaptığı kira sözleşmesi geçersiz ise de bu husus dava konusu yapılmaktan vazgeçilmiştir. Hal böyle olunca, ecrimisil istemi yönünden yukarıda yazılı ilkelere göre inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile sonuca gidilmesi doğru değildir" ifadeleri yer aldı.

YARGITAY EMSAL BİR KARARA İMZA ATTI
Davalı kararın düzeltilmesi talebiyle Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda; "Çekişme konusu 16 parsel sayılı taşınmazın davacıların murisi adına kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Kayıt maliki tarafından 01/05/2005 başlangıç tarihli ve üç yıl süreli yazılı kira sözleşmesi ile davalı şirkete kiraya verildiği hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Geçerli olan bir kira sözleşmesi ya tarafların birbirine uygun fesih bildirimi ile ya mahkeme kararı ile ya da kiralananın yok olması ile sona erer. Kayıt malikinin 2007 tarihinde vefat etmesi ile tüm mirasçıları kiraya veren sıfatını kendiliğinden kazanırlar. Mirasçılardan biri tarafından murisin ölümünden sonra yapılan kira sözleşmesi, kayıt maliki ile yapılan 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesini sona erdirmez.

Hal böyle olunca davalının dava konusu taşınmazı 01/05/2005 başlangıç tarihli kira sözleşmesine dayanarak kiracı sıfatıyla kullandığı bu seferki incelemeden anlaşılmakla davalı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararının onanmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."

İHA

text-ad
Nikah kıymayıp birlikte yaşayan çiftler için emsal tazminat kararı! Nikah kıymayıp birlikte yaşayan çiftler için emsal tazminat kararı! Ünlü oyuncu Emre Törün'ü kaybettik Ünlü oyuncu Emre Törün'ü kaybettik Zor günleri geride bırakan Mine Tugay da yaz tatili sezonunu açtı Zor günleri geride bırakan Mine Tugay da yaz tatili sezonunu açtı Konser temposuna tatil molası veren Simge Sağın mankenlere meydan okudu Konser temposuna tatil molası veren Simge Sağın mankenlere meydan okudu ''Cep''teki yeni tehlikenin adı Karekod oldu Ne olacak deyip sakın taratmayın! ''Cep''teki yeni tehlikenin adı Karekod oldu Ne olacak deyip sakın taratmayın! Bebek katili Öcalan sürpriz bir siyasetçiye İmralı'dan mektup yazmış Bebek katili Öcalan sürpriz bir siyasetçiye İmralı'dan mektup yazmış Kızıl Goncalar'ın güzel Zeynep'i Mina Demirtaş'ı görenler tanıyamadı Kızıl Goncalar'ın güzel Zeynep'i Mina Demirtaş'ı görenler tanıyamadı Hafsanur Sancaktutan ve Kubilay Aka, aşk tatilinde Tayland'ın altını üstüne getirdi Hafsanur Sancaktutan ve Kubilay Aka, aşk tatilinde Tayland'ın altını üstüne getirdi İstanbul'daki vahşi cinayette üniversiteli genç kızın son görüntüleri ortaya çıktı İstanbul'daki vahşi cinayette üniversiteli genç kızın son görüntüleri ortaya çıktı Emekli maaşlarının eksik yatmasının nedeni belli oldu! Emekli maaşlarının eksik yatmasının nedeni belli oldu!
Adnan Oktar'ın son hali ortaya çıktı: Sosyal medyada ''maşallah, inşallah'' paylaşımları! Adnan Oktar'ın son hali ortaya çıktı: Sosyal medyada ''maşallah, inşallah'' paylaşımları! İmamoğlu hakim karşısında: Salona bu tezahüratlarla girdi, savcıyla tartıştı! İmamoğlu hakim karşısında: Salona bu tezahüratlarla girdi, savcıyla tartıştı! Renault'un Türkiye'de üreteceği dev SUV'u Renault Boreal ortaya çıktı Renault'un Türkiye'de üreteceği dev SUV'u Renault Boreal ortaya çıktı Kılıçaroğlu'ndan Bahçeli'ye çok özel telefon: ''Tebrik edip, memnuniyetini belirtti'' Kılıçaroğlu'ndan Bahçeli'ye çok özel telefon: ''Tebrik edip, memnuniyetini belirtti'' Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörü protesto eden öğrencinin lisansı iptal edildi Boğaziçi Üniversitesi'nde rektörü protesto eden öğrencinin lisansı iptal edildi Pantolonlarıyla havuza girmeye kalkışan yabancı uyruklu magandalar, siteyi savaş alanına çevirdi Pantolonlarıyla havuza girmeye kalkışan yabancı uyruklu magandalar, siteyi savaş alanına çevirdi Bolu'da kabus gecesi: Köy alevlere teslim oldu: Felaketin izleri gün ağarınca ortaya çıktı Bolu'da kabus gecesi: Köy alevlere teslim oldu: Felaketin izleri gün ağarınca ortaya çıktı Hava durumu şaşırtmaya devam edecek: Önce yağmur, ardından Afrika sıcakları geliyor! Hava durumu şaşırtmaya devam edecek: Önce yağmur, ardından Afrika sıcakları geliyor! Antalya'da deniz enfeksiyonu alarmı: Denize giren çocuğun vücudu lekelerle kaplandı! Antalya'da deniz enfeksiyonu alarmı: Denize giren çocuğun vücudu lekelerle kaplandı! ''Ayaklarımı geri verin barışalım'' diyen gaziye infial yaratan hakaret! ''Ayaklarımı geri verin barışalım'' diyen gaziye infial yaratan hakaret!