Yargı KİPTAŞ'ın o projesine ''dur'' dedi

Yargı KİPTAŞ'ın o projesine ''dur'' dedi
Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın Bahçeşehir’de hayata geçirdiği 4 bin konutluk Vaditepe projesine yargıdan kötü haber geldi.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin açtığı davada, İstanbul 1. İdare Mahkemesi, projede emsal artışına neden olan 1/5000 Nazım İmar Planı’nda yapılan değişikliğinin iptaline oy birliğiyle karar verdi. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre mahkeme, plan tadilatının yapılaşma yoğunluğunu yüzde 25 artırmasına karşın alt yapı yönünden yeterli ve gerekli düzenmeleri içermediğine dikkat çekti.

KİPTAŞ’ın Vaditepe projesinin yükseldiği parsellere getirilen fonksiyonun, yapı ve nüfus yönünden yoğunluğu artırarak ulaşımda olumsuz sonuçlara yol açacağı belirtilen kararda, dava konusu planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi.

Davacılardan İBB eski meclis üyesi Serdar Bayraktar, Bahçeşehir’i Bahçeşehir yapan temel öğelerin, uluslararası ödüller almış planlı yapısı, yeşili ve gölet bölgesi olduğuna dikkat çekti.

35 kat yükseklik verildi

Bayraktar, “Bahçeşehir’de kamu elindeki parseller satıldı. 2011 yılında CHP grubunun muhalefeti ve oy çokluğu ile geçen planlar bu bölgede yapılaşma miktarını artırdı. Bu planla önemli büyüklük ve yükseklikte pek çok bina yapılmakta, binalar 35 kat yüksekliğe kadar çıkmakta. Bence bu mahkeme kararı tüm bu uygulamalar için bir emsal oluşturmakta, bir kent inşa edilirken ve geliştirilirken nasıl bir yaklaşım gerektiğini bir kez daha gösterdi” dedi. İstanbul’da gayrimenkul piyasanın nabzının en hızlı attığı bölgelerden biri olan Bahçeşehir’deki “yoğunluk” sektörde de tartışmalara yol açmıştı. Bölgede çok sayıda konut inşa eden Mesa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu geçtiğimiz günlerde KİPTAŞ’ın Vaditepe projesi nedeniyle yatırımları askıya aldıklarını belirtti. KİPTAŞ’ın Bahçeşehir’e gelmesiyle bölgede yoğunluğun arttığına dikkat çeken Boysanoğlu, “Bölgede 16 bin olan konut sayısı 25 bini aştı. Biz böyle hayal etmemiştik. Mesa – Nurol ortaklığının Bahçeşehir’de yaklaşık 180 bin metrekare arazisi daha var. Ancak artan yoğunluk nedeniyle çalışmalarımızı durdurduk” demişti. Boysanoğlu’nun bu açıklamalarına KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım “Bizim yerlerimiz ucuz şeylerle yıpratılamaz, KİPTAŞ bir marka ve değer yaratıyor” yanıtını vermişti.