Ev sahiplerine de, kiracılara da müjde !

Ev sahiplerine de, kiracılara da müjde !
Güncelleme:

Ramazan’dan sonra 100 bin kişi kentsel dönüşüm ve tayinlerle İstanbul’da kiralık ev arayacak.

İstanbul'da 2012'den beri süren kentsel dönüşüm başta Kadıköy olmak üzere tüm semtlerdeki kiralarda rekor artışlara sebep oldu. Kadıköy'de 2010 yılında 750 TL olan ortalama kira, 2011'de 800 TL, 2012'de 900 TL iken; 2013'te kentsel dönüşümle birlikte çok sayıda kiralık ev arayışı ilçede kiraları 1.500 TL'ye çıkarttı. Yükseliş 2014'te de sürerken ortalama 2.000 TL'ye çıkan ev kiraları, 2015'te ise 2.500-3.000 TL'ye yükseldi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Nizameddin Aşa, Kadıköy'de kentsel dönüşüm; Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa, Esenyurt'ta Suriyeli göçmenler, Ataşehir'de Ankara'dan İstanbul'a merkezini taşıyan bankalarla birlikte İstanbul'da çok büyük kira artışlarının yaşandığını aktardı.

AŞIRI ARTIŞ YAŞANDI

“2015 yılında kiralarda patlama meydana geldi, 500 ile 800 TL arasında artışlar yaşandı” diyen emlak uzmanı Aşa “Kentsel dönüşümde satılan evlerin fiyatları çok yüksek. Ortalama 100 metrekare bir evin kira bedeli 1.500 TL ise kendini amorti etme süresi 15 yıl olmalı. Evin amorti etme süresi bundan uzun ise o zaman o bölgede fiyatlar aşırı şişkin demektir. İstanbul, şu anda bu durumu yaşıyor. 350 bin TL'lik evler 700 bin TL'ye satılınca vatandaşlar alamıyorlar. Dolayısıyla kiralık eve dönüş oldu. Bu da kira oranlarını 2015'e rekor oranda arttırdı” diye konuştu.

Star'ın haberine göre, satılık ev fiyatlarının 3 ila 5 yıl içinde normal seviyesine gelmesinin beklendiğini, bunu alıcının da beklediğini ifade eden Nizameddin Aşa, “Şöyle bir durum oluştu, insanlar fiyatı iki katı arttığı için ev almakta zorlanıyor. Parası olan için zaten ev almak sorun değil. Ama makul bir parası olan insanlar ev almak yerine kiraya giderek, parasını mevduata yatırıyor. Bu da kentsel dönüşümle yıkılan binalardan taşınan kişilerin aynı semtlerde oturma isteğiyle birleşince geçen yıl kiralarda çok büyük artış yaşandı. Ama bu yıl zam yapılmadı. Artık metro hatları da bazı noktalar için ayrıcalık olmaktan çıkıp tüm İstanbul'a yayılır hale geldiği için metro zammı da yapılmıyor. Geçen yılki oranlardan bu yıl ev kiralamaları yapılıyor” diye konuştu.

İÇ GÖÇ BAKIRKÖY'ÜN NÜFUSUNU ARTTIRDI

Kiralık ev artışında kentsel dönüşüm kadar Suriyeli mültecilerin de etkisi olduğunu anlatan Aşa “Onlar Fatih, Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa, Esenyurt gibi iş bulabilecekleri yerleri tercih edince, o bölgede ev fiyatları iki kat arttı. Kiralar 750 TL'den 1.500 TL'ye çıkınca, 'Bu paraya Beşiktaş'ta, Bakırköy'de ev bulurum' diyenler o bölgelere gitti. O bölgelerin de fiyatları bu sebeple arttı” bilgisini verdi.

'MARKALI KONUTLARI SATIN ALIN'

Kozyatağı gibi semtlerde dönüşümle 70 metrekare evin 700 bin TL'ye satıldığını ama 3–4 yıl sonra o fiyatı etmeyeceğini söyleyen Nizameddin Aşa, “Ancak markalı lüks bir konut alacaksanız bu bir yatırımdır. Verdiğiniz parayı edebilir. Ya da Bağdat Caddesi gibi cazibe merkezlerinde o para bir ev için verilebilir” ifadelerini kullandı.