Burak Akgül Konut Sektöründe 2021 yılında yaşanan gelişmeleri ve 2022 yılındaki beklentileri anlattı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol2021 yılında konut satışları bir önceki yıla göre %0,5 azalışla yaklaşık 1 milyon 492 bin seviyesinde gerçekleşmiştir. Konut pazarında %18,5 payla İstanbul öne çıkmaktadır.
Irmak Group Yönetim Kurulu Başkanı Burak Akgül Konut Sektöründe 2021 yılında yaşanan gelişmeleri ve 2022 yılındaki beklentileri anlattı.
İstanbul’u %8,7 ile Ankara ve %5,8 ile İzmir takip etmiştir. Ülkemizde yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeler ve yüksek faiz oranları dikkate alındığında, 2021 yılında bir önceki yıla göre (2020) konut sektöründe belirgin bir düşüşün olmadığını söyleyebiliriz.
Türkiye İstatistik verilerine göre, Ocak-Aralık 2021 döneminde, ipotekli konut satışları %48,6 oranında gerilemiştir. Bu gelişmede yüksek kredi maliyet maliyetleri önemli bir etkendir. Birinci el konut satışlarının toplam satışlar içindeki pay %30,9 ikinci el konut satışları ise %69,1olarak gerçekleşmiştir. Yıl içindeki en önemli gelişmelerden biriside yabancı konut alımları olmuştur, yabancıların konut alımları 58,6 bin olarak gerçekleşmiştir. Yabancıların konut alımında ilk sırada İran (10.560) ve sırasıyla Irak (8.661) ve Rusya (5.379) izlemiştir. Tercih edilen konut alımları sırasıyla İstanbul, Antalya ve Ankara illeri olmuştur.
2022 yılında konut satışlarında bir gerileme olması beklenmektedir. Bunun gerekçesi olarak konut üretiminde yaşanan maliyet artışının fiyatlara yansıması en önemli etken olarak görebiliriz. Bir önceki yıl, %50 civarında olan maliyet artışı ve özellikle tedarik zincirinde yaşanan darboğaza bağlı olarak imalat maliyetlerinin artmasının devam etmesi olağandır. Ayrıca, özellikle özel sektör bankalarının sektöre finansman kaynak sağlanmasında uzak durması ve kredi maliyetlerinin yüksek seyretmesi sektörde talebin daralmasına yol açması beklenmektedir.
2022 yılında faaliyet gösteren firmaların uygun proje finansmana erişim ve maliyet sorunu ile karşı karşıya kalması beklenmektedir. Bu durumda kamu bankalarının tutumu ve hükümet tarafından sağlanacak teşvikler (vergi indirimleri) inşaat firmalarının konut yapımı için önemlidir. Sektörü zorlamaya devam eden diğer önemli etken ise tedarik zincirinde yaşanan darboğaz olacaktır. 2021 yılında demir, çimento, mermer, seramik gibi temel hammadde tedarik sorunları günümüzde devam etmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda belirtilen veriler ve varsayımlardan yola çıkarak, 2022 yılında konut üretiminin kısıtlı olacağı, konut fiyatların yükselmeye devam edeceği ve sonuç olarak konut satışlarının 2021 yılına göre gerileyeceğini söyleyebiliriz. Yabancılar için ve döviz tevdiat hesaplarında mevduat tutan bireyler tarafından konut alımının cazip bir yatırım fırsatı olmasını bekleyebiliriz.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol