Vali'ye türkü söyledi, işyeri mühürlendi

Vali'ye türkü söyledi, işyeri mühürlendi
Güncelleme:

Yeşil Yol projesi ile ilgili tepkisini Vali'ye şarkı söyleyerek gösteren Şazene Şahin'in 23 yıllık pansiyonu ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Yeşil Yol projesi kapsamında Rize Valisi Ersin Yazıcı'ya tepki amacıyla bir türkü söyleyen Şazene Şahin’e ait 23 yıllık pansiyonda işletme ruhsatı olmadığı gerekçesiyle mühürlenerek kapatıldı.

Yeşil Yol projesine karşı tepkilerin ilk gösterildiği yer olan Yukarı Kavron yaylasında, vatandaşların yıllardır kullandıkları pansiyonlar ve yayla evleri, kısa süre önce Rize Valiliği’nin talimatı ile incelemeye alındı. 10 ev ve pansiyon hakkında tutanak tutuldu. Eylemciler için, ‘Lüks araçları ile gelip çalıp oynayacaklar, ahkam kesecekler’ diyen Rize Valisi Ersin Yazıcı’ ya tepki amacıyla, ‘Yayla Kavron yaylası, bırak çiçekler açsın, valimize dargınız, yaramıza tuz bastı’ dizelerini içeren türküyü seslendiren Şazene Şahin’in pansiyonu için her yıl yenilenen ruhsat başvurusuna, bu kez olumlu yanıt verilmedi. 23 yıldır faaliyette olan pansiyon, ruhsatı olmadığı gerekçesiyle dün mühürlenerek kapatıldı.

30696778.jpg

"NEDEN BİZİ KURBAN SEÇTİLER?"

1993 yılından bu yana işletme ruhsatının her yıl yenilendiğini ancak bu yıl İl Özel İdaresi’nin yenileme talebine hiçbir gerekçe göstermeden cevap vermediğini anlatan Şazene Şahin, buna bir anlam veremediklerini söyledi. Şahin, "Biz Yeşil Yol’a değil Kavron yaylasındaki yanlış projeye karşı durduk. Yeşil Yol eyleminde valiye kırgınlığımı türküyle dile getirmiştim. Beni yargılayarak astılar. Pansiyonumu mühürlediler, ama dağlara olan sevdamı mühürleyemezler. Dedelerimizden bize kalan güzel doğayı gelecek nesillere bırakmaktan başka hedefimiz yok. Benim sevdam dağlar, doğa, yaylalar. Sevdamız bu, amacımız belli. Bu ilçede bir tek benim pansiyonum kapatıldı. Neden bizi kurban seçtiler?" diyerek tepkisini dile getirdi.

"TURİSTLERİN ÇANTALARI BİLE İÇERİDE KALDI"

Şazene Şahin’in ağabeyi Yalçın Şahin de, pansiyonu 23 yıldır tüm yasal işlemleri eksiksiz olarak yapılarak işlettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Yeşil Yol’a tepki gösterince adıma kayıtlı kapatacak bir yer aradılar ama bulamadılar. Bunun üzerine kız kardeşimin adına kayıtlı olan pansiyonu mühürlediler. Kardeşime hiçbir tebligat yapılmadan pansiyonu kapattılar. Turistlerin çantaları içeride kaldı. AK Partiliydim, artık değilim. AK Partinin AK’ı gitti karası kaldı. Yeşil Yol’a karşı değiliz. Yaylamızın içinden geçerek doğayı bozacak, yaylayı tahrip edecek projeye karşı çıktık. Yeşil Yol’un uygun yerden geçmesini istedik. Ama Vali bu teklifimizi kabul etmedi, yolu yaylayı bölecek şekilde ortadan geçirmek istedi. Buna karşı çıkınca ailemiz adına olan her yeri kapatmak için harekete geçti. Bu insanları mağdur etti. Valinin elinde güç var. Bunu yapabilir ama bakalım Allah seni affedecek mi?"

Şahin ailesi, kapatma kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

1995 yılında SİT alanı ve Milli Park ilan edilen Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Vadisi’ nde yıllardır kullandıkları yaylalara ev ve pansiyon inşa eden vatandaşlar hakkında da, ’SİT kanununa muhalefetten’ davalar açıldı, sayısız yıkım ve kapatma kararları verildi. Aralarında belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ile muhtar ve köylülerinde bulunduğu çok sayıda kişi hakkında verilen yıkım ve kapatma kararları çeşitli nedenlerle uygulanamadı.