Ünlü ekonomist Şeref Oğuz açıkladı: Ekonomide ilk 100 günde neler olacak?

Ünlü ekonomist Şeref Oğuz açıkladı: Ekonomide ilk 100 günde neler olacak?
Güncelleme:

Ekonomist Şeref Oğuz, ekonominin başına getirilen Mehmet Şimşek ve Cevdet Yılmaz'ın ilk 100 günde neler yapacağını yazdı.

İkinci tur oylamasının sonuçlanmasının ardından gözler yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı kabineye çevrilmişti. Yeni kabinede kimlerin olacağına dair kulisler son derece hareketliydi.

Erdoğan cumartesi günü Meclis’te yemin ederek resmi olarak göreve başlamasının ardından Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı.

Buna göre Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ise Mehmet Şimşek atandı. Yeni Bakan Şimşek, dün itibarıyla görevi Nebati'den teslim aldı.

Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır” dedi, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusu yaptı.

"BU İKİLİDEN BEKLENEN..."
Kabinedeki isimler tartışılmaya devam ederken Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olması ile Cevdet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını değerlendirdi.

Oğuz, "Şimdi bu ikiliden beklenen, öncelikle kanamayı durdurmak, döviz kıtlığına çare üretmek, yanlış yerde duran 'faiz, döviz, enflasyon' rakamlarını piyasa normallerine yaklaştırmalarıdır. Burada iş ve dış piyasalara öncelikle gerekli olan, güvendir. Yılmaz ve Şimşek bu güveni verecek potansiyele sahiptir" yorumunda bulundu.

Oğuz, kabinenin ilk 100 günde neler olacağını yazdı:

1-Öncelik, döviz kıtlığını gidermekte, zira döviz likiditesi ekonomiyi neredeyse durma noktasına getirmişti.

2-Merkez’in yüzde 8,5’te tuttuğu ve hiçbir işe yaramayan faizi, piyasa normallerine çekmek gerekecek. Her ne kadar CB “daha da düşecek” dese de Yılmaz ve Şimşek ikilisi; etiket faizi ile piyasa faizini, olması gereken yerde buluşturmak zorunda. Merkez’in “alt koridor, üst koridor, geç likidite penceresi” gibi kavramlarla CB’nin faiz söylemi sorununun aşılması beklenebilir.

3-Ülke risk puanı olan ve şu anda 600’ler civarında gezinen CDS’leri düşürme yolunda uluslararası piyasalara “net, açık” mesajlar verilecek. Yetmeyecek bu ilk 100 günde Londra, New York gibi finans merkezleriyle doğrudan temas kurularak finans yönetiminin artık emin ellerde olduğu anlatılacak.

4-Enflasyon için değil ilk 100 günde, 31 Mart 2024 Yerel Seçimler öncesinde neredeyse hiçbir şey yapılamayacak. Sadece gıda enflasyonunu frenlemek için maliyet düşürücü uygulamalar gelecek.

5- Son 2 yılda, 220’si Merkez Bankası’na ait toplam 700’ü aşan makroihtiyaditedbir lakaplı regülasyonlar düzene sokulacak, ayıklanacak, sadeleştirilecek, bazısı kaldırılacak…

6-Merkez Bankası, Bankalar Birliği, BDDK, TMSF, TÜİK, Eximbank gibi birimlere liyakat sahibi, yetkin kişiler atanacak.

 

Şeref Oğuz'un yazısının tamamı için tıklayın