Türkiye'nin vergi rekortmeni devi konkordato ilan etti

Türkiye'nin vergi rekortmeni devi konkordato ilan etti
Güncelleme:

Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biri olan Hitit Seramik konkordato ilan etti.

Türkiye'nin en büyük seramik üreticisi olarak gösterilen Hitit Seramik, son yıllarda yaşadığı mali darboğazın ardından konkordato ilan etti. Mahkeme, geçtiğimiz yıllarda dünyanın en büyük 5. seramik firması olma başarısı gösteren şirket hakkında 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verildi.

Faaliyetlerine 1991 yılında başlayan ve kısa sürede Türkiye'nin en büyük seramik üreticisi haline gelen Hitit Seramik, şirketin kurucusu İbrahim Hizal'ın 2017 yılındaki ani vefatının ardından büyük sıkıntılar yaşamaya devam ediyor.,

Şirket, geçtiğimiz yıllarda yakaladığı yükselişle Avrupa'nın üçüncü, dünyanın ise beşinci seramik üreticisi olma başarısı göstererek vergi rekortmenleri arasına girmişti. Ekonomim'de yer alan habere göre, buna karşın 2017 yılında göreve başlayan yeni yönetim, Türk lirasında yaşanan büyük değer kayıpları ve pandemi sürecinde başlayan ekonomi politikalarına karşı direnç gösteremedi.

Genel merkezi İstanbul'da, fabrikası ise Uşak'ta bulunan 800'ün üzerinde çalışana sahip olan dev şirket hakkında İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi. Geçici mühlet kararı şirketin faaliyetlerini yürüttüğü İbrahim Hizal Holding'i ve yönetim kurulunda bulunan Sevgi Hizal, Beril ile Eylül Nehir Hizal'ı kapsayacak.

Öte yandan, iflas öncesinde son aşama olarak bilinen konkordato süreci boyunca şirketin mali tablolarını incelemek üzere 3 kişilik konkordato komiser heyeti oluşturuldu. Yeminli Mali Müşavir-Bağımsız Denetçi Cengiz Özübek, İcra İflas Hukukunda Uzman Prof. Dr. Ali Cem Budak ve Araştırma görevlisi Buğra Kaan Çakıroğlu tarafından hazırlanacak rapor, şirketin iflas edip etmeyeceğini belirleyecek.

Hitit Seramik tarafından konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, konkordato sürecine girilmesinin temel nedenleri arasında pandemi sonrası başlayan ekonomik belirsizlik ortamı gösterildi. Şirket yetkilileri, Avrupa Birliği’ndeki gümrük vergilerinin artmasının, TL’nin değer kaybının ve faiz oranlarının beklentilerin üzerinde seyretmesinin kısa vadeli ödemelerde zorluk yarattığını vurguladı.